Topul celor mai accesibile restaurante cu stele Michelin din lume. Majoritatea se află în Europa

  • 11 Mai 17:50
Topul celor mai accesibile restaurante cu stele Michelin din lume. Majoritatea se află în Europa

Un nou studiu a constatat că multe dintre cele mai scumpe restaurante cu stele Michelin din întreaga lume se află în Europa – dar există și opțiuni accesibile pe vechiul continent, relatează Euronews.com.

Dacă sunteți un gurmand, probabil că aveți pe lista de dorințe o vizită la un restaurant cu stele Michelin. Cu toate acestea, multe dintre ele sunt inaccesibile pentru cei mai mulți dintre noi.

 

De la lansarea sa în urmă cu 124 de ani în Franța, Ghidul Michelin a rămas cel mai prestigios sistem de clasificare a restaurantelor din lume.

Începând cu 2024, acesta cuprinde peste 3.500 de restaurante din peste 40 de țări și teritorii din întreaga lume.

Un nou studiu realizat de revista internațională de gastronomie Chef’s Pencil arată că o vizită la unul dintre aceste restaurante speciale nu este ieftină, cu un preț mediu de 167 de euro – fără a include băuturile, taxele suplimentare sau bacșișurile.

Fiind „patria” Ghidului Michelin, Europa este plină de aceste restaurante exclusiviste, de la cele mai scumpe la cele relativ accesibile.

 

Iată unde ar trebui să mergeți dacă doriți să cheltuiți bani pe o masă rafinată sau, la celălalt capăt al clasamentului, dacă doriți să gustați cele mai bune mâncăruri la un preț care nu vă va distruge economiile.

Care sunt cele mai scumpe restaurante cu stele Michelin din Europa?

Ghidul Michelin oferă clasamente de la o stea la trei stele, în funcție de calitatea mâncării și a experienței oferite.

Desigur, veți plăti în general mai mult pentru localurile cu două și trei stele, iar diferența medie este de aproximativ 93 de euro în plus pentru fiecare stea Michelin suplimentară.

 

În afară de numărul de stele acordate unui restaurant, geografia joacă un rol important în stabilirea prețurilor.

Danemarca nu numai că se află în Europa, dar este și cel mai scump loc din lume pentru a lua masa la un restaurant cu stele Michelin.

Costă în medie 295 de euro pentru a experimenta un meniu de degustare premium în această țară nordică, iar în capitala Copenhaga costă 416 euro.

În ciuda dimensiunii sale relativ mici, țara găzduiește 32 de restaurante Michelin, inclusiv două care se mândresc cu cele trei stele Michelin, foarte râvnite.

Cu toate acestea, se zvonește că Copenhaga și-ar putea pierde în curând coroana, odată cu apropiata închidere a restaurantului Noma. Considerat de mult timp cel mai bun restaurant din lume, acesta își va închide porțile la sfârșitul anului 2024 și, în schimb, va organiza evenimente în întreaga lume.

 

https://www.instagram.com/p/C6tpcHos-eg/

Islanda se află pe locul al doilea, prețul mediu al unui meniu de degustare Michelin fiind de 233 de euro în această țară insulară. Urmează Suedia, Austria și Elveția, cu costuri de 206 euro, 203 euro și, respectiv, 201 euro.

Norvegia, Portugalia, Germania, Ungaria și Polonia se află, de asemenea, în top 10 cele mai scumpe locuri, dar toate aceste țări au un preț mediu al unui meniu Michelin de sub 200 de euro, ceea ce le face puțin mai accesibile decât primele cinci.

Unde sunt cele mai ieftine restaurante cu stele Michelin din Europa?

Deși Europa găzduiește multe dintre cele mai scumpe restaurante cu stele Michelin din lume, există și opțiuni mult mai accesibile.

De fapt, cinci din cele 10 cele mai ieftine opțiuni se află pe continent.

 

Mica națiune insulară Malta este cea mai prietenoasă opțiune pentru buget. Printre cele cinci restaurante cu stele Michelin ale sale, prețul mediu pentru o masă este de 125 de euro de persoană.

Mai departe de-a lungul Mediteranei, Grecia este a doua cea mai ieftină opțiune din Europa, cu un cost mediu de 132 de euro pentru a lua masa la unul dintre cele 12 restaurante Michelin.

În prezent, toate acestea se află în Atena, deoarece Ghidul Michelin nu și-a extins încă acoperirea în întreaga țară renumită pentru gastronomia sa.

Slovenia, Belgia și Turcia își câștigă, de asemenea, locurile pe lista de prețuri accesibile realizată de Chef’s Pencils, cu oferte cu stele Michelin disponibile pentru mai puțin de 140 de euro de persoană.

Care sunt cele mai scumpe și cele mai ieftine restaurante Michelin la nivel mondial?

Deși Danemarca este de departe cel mai scump loc de pe planetă unde poți încerca o experiență Michelin, și alte țări mai îndepărtate au prețuri foarte mari.

Hong Kong, o mare putere culinară asiatică, se află pe locul al doilea în topul celor mai scumpe țări și teritorii pentru a lua masa la un restaurant Michelin, cu un preț mediu de 248 de euro.

Acesta depășește Singapore – care se afla anterior pe locul al doilea, dar acum se află pe locul al patrulea, cu un preț mediu de 225 de euro pentru cele 53 de restaurante cu stele Michelin, dintre care nouă au două sau trei stele.

Statele Unite ale Americii încheie topul primelor cinci locuri. În medie, costă 211 euro de persoană pentru a lua masa la un restaurant Michelin din această țară, dacă optați pentru cel mai scump meniu de degustare.

De asemenea, Vietnamul este cea mai accesibilă opțiune din lume pentru o cină Michelin, cu o cină care costă în medie doar 121 de euro.

Brazilia este următoarea pe listă, cu cele mai scumpe meniuri de degustare care costă în medie doar 124 de euro de persoană.

Între Malta și Grecia se află China, pe locul patru. Vasta națiune asiatică oferă mese Michelin la un preț mediu de 128 de euro de persoană – și veți avea de ales între 122 de restaurante cu stele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:2,06 m/s
Fri
28
Sat
27
Sun
22
Mon
24
Tue
27
Arhivă Radio Chișinău