Topul băncilor cu cele mai bune performanțe. Au acumulat circa 88% din profitul în sector

  • 03 Mai 2019 13:39
Topul băncilor cu cele mai bune performanțe. Au acumulat circa 88% din profitul în sector

Moldova-Agroindbank, urmată de Mobiasbancă, Moldindconbank și Victoriabank se clasează în topul băncilor comerciale cu cele mai bune performanțe.

Aceste bănci continuă să exceleze la capitolul profitabilitate și indicatori de piață, revenindu-le circa 88% din profitul acumulat la nivel de sector și 79% din totalul activelor bancare. Topul a fost realizat de către experții Centrului analitic independent Expert-Grup, transmite IPN.

La sfârșitul lunii martie 2019 putem, băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele sunt Eximbank; BCR Chișinău și „Comerțbank”. Băncile cu cel mai mare volum de active lichide sunt Victoriabank; Eximbank și Moldindconbank. Printre băncile cu cele mai calitative active se numără EuroCreditBank; Fincombank și ProCredit Bank, iar băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului sunt Moldova-Agroindbank; Victoriabank și Moldindconbank. Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite sunt Moldova-Agroindbank; Moldindconbank și Mobiasbancă.

Potrivit autorului, Dumitru Pîntea, la sfârșitul lunii martie și a primului trimestru din anul 2019, indicatorii activității bancare prezintă o situație stabilă în sector. Principalii indicatori financiari și prudențiali înregistrează valori cuprinse în limitele sau chiar peste cele admise de banca centrală, ceea ce determină o situație confortabilă pentru moment.

Indicatorii de calitate a activelor continuă să se amelioreze pe fondul reducerii volumului de credite neperformante și creșterii volumului celor noi acordate. Rata creditelor neperformante înregistrează un nivel de aproximativ 11,5%, cu oscilații între 5 și 29% în dependență de bancă. Totodată, pe moment, volumul de fonduri proprii rămâne suficient de consistent pentru a acoperi eventuale șocuri neprevăzute.

La sfârșitul lunii martie, soldul total al creditelor înregistrează o creștere de circa 13% față de aceeași perioadă a anului trecut sau cu 4,1 miliarde de lei. Mai bine de jumătate din această creștere (70%) revine creditelor acordate persoanelor fizice, care au devenit mult mai active atât pe partea de imobil, cât și cea de consum. În același timp, volumul de finanțare acordat în monedă națională tinde să se consolideze, atingând o pondere de 63,1%, urmat de cel în euro cu o pondere de aproximativ 25,3%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău