TOP ȘTIINȚĂ: Principalele noutăți din domeniu anunțate în luna septembrie

  • 28 Septembrie 2015 08:48
TOP ȘTIINȚĂ: Principalele noutăți din domeniu anunțate în luna septembrie

Zi de zi pe fluxurile de știri ajung informații cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers și spațiul cosmic, despre Pământ și biosferă, despre istorie și arheologie, despre mediu etc.

Prezentăm o selecție a celor mai importante descoperiri din diferitele domenii de cercetare științifică anunțate în cursul lunii septembrie.

Spațiu

La începutul lunii septembrie NASA a anunțat noua destinație pentru sonda New Horizons, după survolul istoric al planetei pitice Pluto în luna iulie a acestui an. De această dată este vorba despre un planetoid înghețat din Centura Kuiper care poate dezvălui mai multe informații despre această zonă de la frontiera sistemului solar și despre procesul de formare a sistemului nostru solar, acum 4,6 miliarde de ani. Astfel, noua destinație pentru New Horizons este 2014 MU69, un obiect înghețat cu diametrul mai mic de 45 de kilometri — un pitic prin comparație cu Pluto al cărui diametru este de 2.370 de kilometri. Acest obiect se află la 1,6 miliarde de kilometri distanță de Pluto, care, la rândul său, se afla la 4,7 miliarde de kilometri distanță de Pământ în momentul întâlnirii cu sonda New Horizons. 

La jumătatea lunii septembrie NASA a publicat noi fotografii de înaltă rezoluție ale suprafeței lui Pluto, transmise de sonda New Horizons, ce dezvăluie diversitatea în forme de relief a acestei planete pitice. De la munți înalți până la câmpii, dune de nisip și ghețari, "Pluto prezintă o mare diversitate de forme de relief și o complexitate a proceselor (geologice), rivalizând cu orice altă planetă din sistemul nostru solar", conform lui Alan Stern, coordonatorul misiunii sondei New Horizons.

Tot la jumătatea lunii septembrie NASA a publicat mai multe informații despre Enceladus, unul dintre sateliții giganticei planete gazoase Saturn, care are un ocean planetar, cel mai probabil de apă, conform datelor transmise de sonda Cassini. NASA a descoperit că Enceladus oscilează ușor, înregistrând variații ale vitezei orbitale, comportament ce poate fi explicat prin existența unui ocean global care permite alunecarea crustei înghețate de la suprafața acestui satelit.

Tehnologie

Gigantul american din tehnologia informației Intel a anunțat la începutul lunii septembrie că va investi 50 milioane de dolari pentru dezvoltarea cercetării privind domeniul informaticii cuantice. Suma va fi utilizată ca parte a unui parteneriat de zece ani cu Universitatea din Delft și organizația pentru cercetare aplicată din Țările de Jos. Intel a promis că va pune la dispoziție resurse importante în domeniul ingineriei, precum și suport tehnic pentru acest proiect. "Un computer cuantic complet funcțional este un proiect pentru cel puțin un deceniu, dar eforturile practice și teoretice de cercetare pe care le-am anunțat astăzi sunt un pas important pentru ca acesta să devină realitate", a declarat Mike Mayberry, responsabil cu cercetarea în cadrul Intel Labs. 

Tot la începutul lunii septembrie compania Apple a depus un brevet de invenție pentru dezvoltarea unei "pile de combustibil" pentru smartphone-uri, tablete și laptopuri, care ar permite utilizarea acestora până la 7.500 de cicluri de încărcare. Autonomia smartphone-urilor, tabletelor și a laptopurilor este o problemă care revine adesea în actualitate. Multe produse și echipamente electronice utilizate în viața de zi cu zi pentru performanțele lor sunt totuși de multe ori evitate din cauza slabei lor autonomii. Acest tip de baterie va permite livrarea unei tensiuni de doi volți și va asigura 7500 de cicluri de încărcare, fiind cu mult peste bateriile disponibile în prezent pe piață, care pot rezista aproximativ 1000 de cicluri de încărcare.

Un inginer francez a realizat cea mai ușoară vioară electrică "imprimată" în 3D din lume. În lumea viorilor electrice, cea creată la o imprimantă 3D de un inginer din Toulouse cântărește cât o pană. Cu cele 450 de grame ale sale, 3DVarius nu este revoluționară numai prin faptul că este ușoară, ci și prin concepție.

Planeta

Fosila unei reptile despre care unul dintre oamenii de știință care a analizat-o susținea că seamănă cu "o șopârlă ciudată care parcă a înghițit un disc de Frisbee" s-a dovedit a fi cea mai veche specie de broaște țestoase cunoscută, conform unui material publicat la începutul lunii septembrie de revista Nature.

În urma unei sofisticate analize a craniului, oamenii de știință au stabilit că reptila din specia Eunotosaurus africanus, care a trăit în sudul Africii în urmă cu aproximativ 260 de milioane de ani, este de fapt cea mai veche specie de broască țestoasă descoperită, chiar dacă nu avea o carapace propriu-zisă. 

Un nou virus gigant a fost descoperit în solurile înghețate din Siberia, fiind numit "Mollivirus Sibericum", pentru că este moale și își schimbă forma cu ușurință. Este un nou tip de virus gigant, vechi de 30.000 de ani, găsit în permafrostul din această regiune a lumii și pe care cercetătorii au reușit să-l trezească la viață.

Oceanul Antarctic a început să absoarbă mai mult dioxid de carbon (CO2), cel mai important gaz cu efect de seră produs de activitățile umane. Oceanele absorb aproximativ un sfert din emisiile globale de carbon provenit din arderea cărbunelui și petrolului, între care 40% în oceanul din partea de sud a planetei, fapt ce reduce încălzirea globală, a constatat o echipă de cercetători a căror descoperire a fost publicată în prima jumătate a lunii septembrie în revista 'Science'.

Istorie și Arheologie

Rămășițe îngropate dintr-un misterios monument preistoric au fost descoperite în apropierea celebrului sit britanic Stonehenge cu ajutorul unor tehnici avansate de prospectare geofizică, conform unui anunț făcut în prima jumătate a lunii septembrie de The Stonehenge Hidden Landscapes Project. Arheologii au descoperit circa 90 de pietre așezate și îngropate la circa un metru adâncime pe situl Durrington Walls, aflat la mai puțin de 3 kilometri de Stonehenge (sud-vestul Angliei). Pe acest sit, probabil loc de ritualuri sau un fel de arenă, arheologii identificaseră deja o structură preistorică circulară cu diametrul de 500 de metri și circumferința de 1,5 kilometri. 

Rămășițe ale unei vechi specii umane au fost descoperite într-o peșteră din Africa de Sud din care au fost exhumate osemintele a 15 hominizi, a anunțat la jumătatea lunii septembrie o echipă de cercetători. Noua specie a fost numită Homo naledi ("stea" în sesotho, limbă locală sud-africană) și clasată în genul Homo, căruia îi aparține omul modern.

Aproximativ 200 de schelete ale unor soldați ce făceau parte din "la Grande Armée", armata lui Napoleon Bonaparte, au fost descoperite întâmplător la Frankfurt, pe un șantierul unui complex imobiliar. În timpul marșului înapoi spre Franța, după înfrângerea suferită în campania din Rusia, Napoleon a dus o bătălie și la Hanau, în apropiere de Frankfurt, la jumătatea lunii octombrie 1813. Luptele care s-au dat în această regiune s-au soldat cu 15.000 de morți. Bonaparte a câștigat confruntarea armată în care a fost atacat de trupele unei coaliții austro-bavareze conduse de generalul Karl Philipp von Wrede, reușind să-și deschidă drum pentru a reveni în Franța.

Medicină

Aproape 40% dintre adulții americani sunt prediabetici, iar peste 14% suferă de diabet, potrivit unui studiu publicat în prima jumătate a lunii septembrie în Journal of the American Medical Association (JAMA). Rata diabeticilor a crescut de la 9,8% în perioada 1988-1994 la 10,8% în perioada 2001-2002, continuând să urce la 14,3% în 2011-2012. Creșteri semnificative au fost observate la toate grupele de vârstă, la ambele sexe, la toate grupurile etnice și la toate nivelele de educație.

O terapie experimentală utilizând celule imune proprii ale pacientului oferă noi speranțe pentru pacienții cu mielom multiplu. Dintr-un număr de zece pacienți care au primit terapia cunoscută sub numele de CTL019, la șase boala nu a mai progresat, potrivit rezultatelor publicate în revista "New England Journal of Medicine". Primul pacient inclus în studiu, al cărui cancer nu a răspuns la nouă schemă de tratament, a fost desemnat 'cancer-free' după 12 luni de la primirea acestei terapii. Cercetătorii au declarat că măduva osoasă a pacientului era afectată aproape în întregime de celule canceroase atunci când a fost inclus în acest studiu, iar testele nu au mai evidențiat existența bolii 130 de zile mai târziu.

Un hormon utilizat în tratarea diabetului și obezității ar putea reduce considerabil și dependența de alcool, conform unui studiu publicat de cercetători suedezi în prima jumătate a lunii septembrie. Desfășurat de cercetători de la spitalul universitar din Goteborg pe șoareci și șobolani, studiul pune în evidență virtuți necunoscute până acum ale hormonului intestinal GLP-1 (sau glucagon-like peptide-1). Glucagonul este cel de-al doilea hormon pancreatic implicat în reglarea echilibrului glicemic, alături de insulină, a cărei lipsă sau funcționare defectuoasă este cauza diabetului. El are efect hiperglicemiant.

Fizică

Mantia invizibilității s-ar putea să nu mai fie în curând doar apanajul filmelor și romanelor Fantasy sau SF, după ce o echipă de oameni de știință americani a anunțat în a doua jumătate a lunii septembrie că a făcut primii pași în această direcție. Cercetătorii au testat o mantie a invizibilității ultra subțire, făcută din module rectangulare de aur de dimensiuni microscopice, care are proprietatea de a se mula perfect pe orice suprafață și de a face imposibilă detectarea unui obiect în spectrul vizibil al luminii. 

La sfârșitul lunii septembrie a fost obținut un nou record de distanță în lumea bizară a teleportării cuantice: oamenii de știință au reușit să teleporteze fotoni de-a lungul unor cabluri de fibră optică la distanța de 102 kilometri, de peste 4 ori mai departe decât precedentul record. Oamenii de știință desfășoară experimente în domeniul teleportării cuantice încă de la sfârșitul anilor '90. Teleportarea cuantică ține de capturarea caracteristicilor fundamentale ale unui obiect — stările sale cuantice — și transmiterea instantanee a acestei informații dintr-un loc în altul pentru a recompune exact același obiect în altă parte. Conform specialiștilor, această reușită poate deschide calea spre un internet cuantic al viitorului, mult mai sigur și mai rapid.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău