Top 10 dosare de corupție ale anului 2020: Fără nume sonore și cazuri de rezonanță sporită (Anticoruptie)

  • 02 Ianuarie 2021 12:14
Top 10 dosare de corupție ale anului 2020: Fără nume sonore și cazuri de rezonanță sporită (Anticoruptie)

Anul 2020 a fost unul „sărac” în depistarea și elucidarea cazurilor de corupție cu funcționari de rang înalt. În statisticile organelor de drept abilitate cu prevenirea și eradicarea corupției predomină cazuri de corupere a medicilor, profesorilor și polițiștilor, suma mitei fiind de câteva mii de lei. Din comunicatele CNA rezultă că cele mai frecvente cazuri de corupție se atestă la obținerea permiselor de conducere. Pe de altă parte, organizațiile neguvernamentale și experții în domeniu continuă să bată alarma că nivelul corupției în țara noastră este foarte înalt, iar scheme de corupție la nivel înalt cu implicarea demnitarilor nu sunt cercetate de organele de drept, se arată într-un material realizat de Anticoruptie.md.

Dosarul Igor Dodon și pretinsa finanțare ilegală a PSRM

Ex-președintele Igor Dodon este singurul funcționar de rang înalt care apare în dosarele de corupție ale anului 2020. Nu este meritul organelor de drept care l-au scos basma curată pe fostul președinte, dar în mare parte a deputatului Iurie Reniță, care a depus mai multe solicitări în adresa Procuraturii Generalae și a prezentat probe privind presupusa implicare a lui Dodon în acțiuni de corupție, notează sursa citată.

Este vorba de secvența video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, din iunie 2019, în care se vede cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră, în care ar fi fost bani. Șeful statului îi spune să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urmează să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Procurorii s-au spălat pe mâini motivând că „în cadrul procesului penal nu a fost posibil de stabilit conținutul sacoșei, precum și subiectul ce a realizat înregistrarea, fapt determinant pentru urmărirea penală și înaintarea vreunei acuzații penale. În context, adevărul judiciar a fost stabilit reieșind din minimul de posibilități de administrare a probelor de care a dispus Procuratura, respectiv, soluția s-a bazat pe probele legal administrate, la moment, fiind epuizate posibilitățile de a administra alte probe”.

Dosarul Viorel Morari

Dosarul pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, a fost pornit în ultimele zile ale anului 2019, însă acțiunile principale pe dosar au fost întreprinse în primele zile ale anului 2020, când Viorel Morari a fost plasat în arest preventiv în Penitenciarul nr.13 unde a stat aproape două luni. Concomitent pe numele fostului șef de la Procuratura Anticorupție a mai fost intentat încă un dosar pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani, fiindu-le atribuit styatut de bănuit mamei, fratelui și cumnatei procurorului, precum și contabilului de la firma fratelui. Au fost făcute zeci de precheziții, ridicate documente și tehnică de calcul, ca în final să fie scoși de sub urmărire penală Viorel Morari, fratele și cumnata. La moment au statut de învinuit pe dosar mama și contabilul. Cât privește dosarul pentru abuz de serviciu, abia la începutul lunii decembrie a început cercetarea judecătorească, iar partea vătămată, Veaceslav Platon, și acuzatorii au încercat să tergiverseze procesul prin neprezentarea la ședințe și recuzarea de trei ori a completului de judecată.

 

Viorel Morari pledează nevinovat și consideră că este vorba de o posibilă răzbunare din partea lui Igor Dodon, dar și din partea lui Platon care solicită de la el prejudicii de 300 de mii de dolari.

Schemele de la Metalferos

În anul 2020 au existat două dosare privind schemele de spălare a banilor de la întreprinderea de stat Metalferos. Primul dosar a fost pornit la finele anului trecut și s-a finalizat în februarie anul trecut cu plecarea din sistem a procurorului pe caz, Eugen Rurac. Potrivit mai multor surse, acesta ar fi încercat să investigheze dacă în schemele de la Metalferos ar fi implicat și directorul financiar al întreprinderii, Sergiu Catană, nașul de cununie al lui Igor Dodon.

 

Citiți continuarea materialului pe Anticoruptie.md.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău