Tokyo consideră de neînțeles acuzațiile Seulului privind sistemul de control al exporturilor Japoniei

  • 13 August 2019 10:14
Tokyo consideră de neînțeles acuzațiile Seulului privind sistemul de control al exporturilor Japoniei

Ministrul comerțului și industriei din Japonia, Hiroshige Seko, a apreciat marți ca fiind de neînțeles acuzațiile Seulului, care tocmai a decis să reducă importanța Japoniei în rândul partenerilor săi comerciali, cel mai recent episod al unei dispute diplomatice între cele două țări, scrie Agerpres.

"Pe ce bază se poate spune că sistemul de control al exporturilor Japoniei încalcă principiile internaționale? Nu este deloc clar'', a reacționat pe Twitter ministrul Hiroshige Seko, citat de France Presse.

Luni, ministrul sud-coreean al comerțului Sung Yun-mo a anunțat crearea unei noi categorii pentru țările semnatare a patru principale acorduri comerciale internaționale, "dar care activează un sistem de control al exporturilor, încălcând normele internaționale".

Japonia este singura țară care a fost plasată în această nouă categorie. Sung nu a dat însă niciun exemplu de astfel de încălcări din partea Tokyo, notează AFP.

Disputa dintre cele două țări s-a accentuat în ultimele săptămâni odată cu decizia Tokyo de a înăspri din 4 iulie condițiile de export în Coreea de Sud a trei componenți chimici folosiți în procesele de fabricație a semiconductorilor și ecranelor.

Apoi Tokyo a decis să șteargă Seulul de pe lista de state ce primesc tratament preferențial în relațiile comerciale începând din 28 august, înăsprind procedurile pentru exportul de produse considerate sensibile.

Această măsură a fost oficial luată în cadrul revizuirii listei de parteneri de încredere ai Japoniei, din motive de securitate națională. Dar ea se înscrie pe fondul unor dispute bilaterale nesfârșite, moștenite din perioada în care Coreea de Sud era o colonie japoneză (1910-1945).

Guvernul japonez este furios că tribunale sud-coreene au ordonat firmelor nipone să-i despăgubească pe sud-coreenii care au fost forțați să lucreze în fabrici japoneze în acea perioadă. Pentru Tokyo, aceste probleme au fost soluționate de la semnarea unor acorduri în 1965.

Aceste tensiuni între Coreea de Sud și Japonia sunt îngrijorătoare în timp ce amenințarea nord-coreeană continuă, iar acești doi aliați ai Statelor Unite ar trebuie să coopereze pentru securitate în regiune, comentează France Presse.

"Nu văd o soluție în viitorul apropiat la această dispută decât dacă există o intervenție reală a americanilor" pentru a calma tensiunile, a declarat pentru AFP Robert Dujarric, directorul Institutului de Studii Asiatice al Universității Temple din Tokyo.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău