Toate școlile românești din Ucraina vor trece la predarea în limba ucraineană din 2023

  • 04 Octombrie 2019 17:05
Toate școlile românești din Ucraina vor trece la predarea în limba ucraineană din 2023

Din septembrie 2023, toate școlile cu predare în limba română din Ucraina vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană, în afară de limba și literatura română, informează agenția BucPress din Cernăuți.

Noul ministru al educației din, Hanna Novosad, a declarat joi seara că 'școlile minorităților naționale, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, vor trece la predarea în limba ucraineană din septembrie 2023'.

În cadrul unei emisiuni televizate, Hanna Novosad a declarat că școlile cu predare în limba rusă vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană începând cu 1 septembrie 2020, iar școlile minorităților naționale din Ucraina, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene - din septembrie 2023.

Ministerul Educației, a spus ea, trebuie să pregătească școlile respective pentru acest proces de trecere la predarea tuturor materiilor în limba de stat.

În aceste școli, unde învățământul se va desfășura 'în mod prioritar în limba ucraineană', se va menține posibilitatea 'studierii limbii materne și a literaturii în limba maternă', a declarat Hanna Novosad.

În declarațiile sale, ministrul s-a bazat pe noua lege a educației din Ucraina, adoptată în septembrie 2017, dar și pe Legea privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat.

În acest context BucPress amintește că etnicii români din Ucraina au protestat în repetate rânduri împotriva acestor legi, în special a Legii educației, care, potrivit comunității române, reprezintă o 'catastrofă' pentru învățământul în limba maternă în Ucraina.

Românii din Ucraina și-au legat multe speranțe de noua conducere a statului ucrainean, în frunte cu Volodimir Zelenski, care i-a criticat pe predecesorii săi pentru încercările de a diviza țara în plan lingvistic și confesional. 'Din păcate, declarațiile noului ministru al educației par a fi o dovadă a faptului că politica statului ucrainean, condamnată atât de dur de minoritățile naționale și statele vecine, nu va fi anulată', notează agenția de presă din Cernăuți.

Potrivit BucPress, tot mai mulți reprezentanți ai minorității române din Ucraina susțin că fără o anulare a legislației respective (care poate fi realizată, luând în calcul majoritatea proprezidențială din parlamentul ucrainean), minoritățile naționale, în special românii din Ucraina, riscă să dispară în câțiva ani în urma aceste asimilări brutale.

În opinia liderilor comunității române din Ucraina, este necesar ca Bucureștiul să reacționeze prompt și să inițieze discuții cu Kievul pe această temă pentru identificarea unor soluții viabile, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău