Toamna se merge la teatru: Oferta instituțiilor teatrale pentru acest sfârșit de săptămână

  • 22 Octombrie 2022 13:18
Toamna se merge la teatru: Oferta instituțiilor teatrale pentru acest sfârșit de săptămână

Teatrul Național ”Mihai Eminescu” invită iubitorii de teatru, azi, 22 octombrie, începând cu ora 18:00, la spectacolul ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vișniec, regie Cristian Hadji-Culea și scenografie de Adrian Suruceanu, transmite Radio Chișinău.

Spectacolul aduce în actualitate faptul că, precum scria Matei Vișniec însuși, ”procesul comunismului a rămas o gaură neagră în istoria reflecției umane. Națiunile civilizate ale Europei n-au făcut nici măcar efortul de a se inspira din procesul nazismului pentru a înțelege mai bine cum e posibil ca o ideologie, care a dus la moartea a o sută de milioane de oameni, – e vorba, firește, de ideologia comunistă, – să rămână încă în unele țări (chiar cu o aură de prestigiu) pe lista doctrinelor nejudecate și necondamnate.

Iată de ce strigătul meu esențial în această piesă este „Stalin nu e mort!” Pentru că, în orice moment, noii profeți, noii „mari” iluminați pot să reînceapă oriunde experimentul terifiant al celei „mai bune lumi posibile” pe spatele a milioane de oameni”. Duminică, 23 octombrie, începând cu ora 18:00 va fi prezentat spectacolul ”Dosarele Siberiei” realizat după memoriile Margaretei Spânu-Cemârtan și ale lui Ion Moraru.

Spectacolul, care a obținut o serie de premii printre care pentru regie și scenariu, cel mai bun spectacol și cel mai bun rol feminin plan second, la Gala Premiilor UNITEM, comemorează tentativele de exterminare a românilor din spațiul pruto-nistrean în perioada ocupației sovietice a Basarabiei (1940, 1944-1991) prin foamete organizată și deportări sistematice. ”Cifrele victimelor sunt impresionante, dar ele rămân în zona statisticii.

Dacă moartea unui singur prunc strivit sub genunchiul soldatului care a urcat pe cuptor în căutare de dușmani ai poporului este zguduitoare, cât cântărește suferința celor 11 899 de copii deportați numai în vara lui 1949? Cum poate fi măsurată durerea celor 14 033 de femei, cele mai multe mame cu copii, deportate și ele în același an? Spectacolul este despre această imensă suferință umană, dar și despre puterea de luptă și de rezistență în fața răului care părea fără capăt. Spectacolul este și despre cei care au încercat să lupte și să-și apere familia, să-și apere modul de viață pe care l-au avut și l-au îndrăgit până la venirea „eliberatorilor”.”

Menționează regizorul spectacolului Petru Hadârcă Teatrul Republican ”Luceafărul” prezintă astăzi, 22 octombrie, și mâine, 23 octombrie, începând cu ora 18:30 drama juridică ”12 Oameni furioși”. În spectacolul „12 oameni furioși”, protagoniștii sunt un grup de jurați ales în conformitate cu regulile și normele sistemului juridic american: reprezentanți ai diferitor vârste, profesii, convingeri și veniți din diferite pături sociale. Cei 12 jurați au asistat la partea publică a procesului în care un tânăr este învinuit de patricid. Dacă este găsit vinovat, va fi condamnat la executare pe scaunul electric. Din momentul când intră în sala de votare, după ce au ascultat mărturiile și li s-au prezentat dovezile, cei „12 oameni furioși” sunt siguri de vinovăția acuzatului, însă… Vino la Teatrul „Luceafărul” să urmărești un spectacol dezbatere despre preconcepții și despre lipsa de empatie.

Textul este o adaptare, după Reginald Rose, de Liliana Popușoi Teatrul Național ”Eugen Ionesco” prezintă în acest sfârșit de săptămână, începând cu ora 18:30, spectacolele ”Oscar și Tanti Roz” și ”Fiți sănătos, domnule!”, ambele în regia lui Petru Vuctărău. Oscar, un băiat de 10 ani, bolnav de leucemie își petrece în spital ultimele 12 zile din viața sa. Chiar dacă nimeni nu are curajul să i-o spună în față, băiatul știe că va muri. Singura care-i intră în voie este Tanti Roz, o infirmieră bătrână, neîntrecută în născocit povești moderne, adevărate lecții de viață.

Ea îi dă copilului ideea să trăiască fiecare zi ca și cum ar fi zece ani și-l învață să-i scrie epistole lui Dumnezeu ca să se simtă mai puțin singur. Întregul spectacol este un vârtej de emoții amestecate: revoltă și resemnare în același timp, regret, iubire, speranță, durere, furie și înțelegere. Toate acestea se manifestă de multe ori asupra persoanelor din jurul lui Oscar, însă adevăratul destinatar este, de fapt, destinul.

”Fiți sănătos, domnule!” este o comedie. Un romancier bogat este răpus de un atac de cord. Testamentul nu a fost încă deschis, iar moștenitorii lacomi și nefericiți dau tonul acestui vodevil pe cât de comic, pe atât de feroce. O menajeră pe cât de inocentă pe atât de hilară, o tânără văduvă care se bucură repede, o fiică căsătorită cu un ginere fals, un vecin care vrea să profite de situație pentru a-și mări apartamentul, un antreprenor de pompe funebre enervat și un bancher sunt toate personaje cinice și amuzante care fac un cerc vesel și interesat în jurul unui sicriu care încă nu a fost închis... cu un mort... care nu este chiar atât de mort!

Teatrul Național ”Satiricus” prezintă, începând cu ora 18:30, astăzi și mâine, două spectacole de Sandu Grecu: ”Revizorul” și ”Doctor de femei” Piesa „Revizorul” de N.V. Gogol, capodoperă a literaturii dramatice universale, este o satiră, o comedie de moravuri, de demascare a birocrației și corupției, care face parte din categoria textelor mereu actuale, a căror contemporaneitate nu se degradează în timp.

Este o caricatură literară a defectelor umane, ce va rămâne mereu actuală atâta timp cât va exista societatea umană. „Cu cât adevărurile sunt mai înalte, cu atât trebuie să fim mai atenți cu ele... Altfel se vor transforma în lucruri comune, iar lucrurile comune nu mai sunt crezute!” „Doctor de femei” e o comedie intrigantă despre infidelitatea conjugală, un subiect captivant, dintotdeauna actual în societate, care le dă mult de gândit bărbaților afemeiați”.

Doctorul Moulineaux, personajul principal al spectacolului, jucat de actorul Ion Grosu, devine infidel soției sale la doar jumătate de an de căsnicie. După ce soția lui află despre „aventurile” sale cu alte femei, Moulineaux încearcă să-și „găsească dreptatea” punându-l în joc pe amicul său, Bassinet, un tip ciudat care, prin vorbe goale și fapte deocheate, încurcă și mai tare ițele, iar situația devine tot mai tensionată. Cei doi ajung la o înțelegere, în urma căreia ambii „au de câștigat”, iar momentele devin tot mai haioase, dar și tensionate. Moulineax, pentru a-și stăpâni poftele, se „transformă” din doctor într-un croitor în atelierul său, unde continuă să-și primească iubitele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău