Tiraspolul consolidează o „frontieră” în Zona de Securitate, atenționează reprezentanții Chișinăului în cadrul CUC
-
07 Iunie 2019 13:16
Reprezentanții Chișinăului în cadrul Comisiei Unificate de Control atenționează asupra faptului că structurile transnistrene își intensifică activitatea în vederea consolidării unei „frontieră” în Zona de Securitate.
În cadrul ședinței din 6 iunie a Comisiei Unificate de Control, delegația Chișinăului a depus eforturi pentru a-i determina pe interlocutori să-și respecte angajamentele asumate și să renunțe la activitățile întreprinse sistematic în direcția instituirii unei frontiere propriu-zise în Zona de Securitate.
Astfel, a fost prezentată o declarație adresată părților, prin care se atenționează asupra abuzurilor entităților regiunii transnistrene care s-au intensificat în ultima perioadă și împiedică libera circulație a cetățenilor în Zona de Securitate. „În document se atrage atenția asupra creșterii numărului de posturi staționare de grăniceri, edificarea unor terminale și puncte de trecere complexe, majorarea cazurilor de amplasare a posturilor mobile de grăniceri, suplimentarea numărului de colaboratori ai structurilor prezente punctele de trecere”, au precizat reprezentanții CUC.
Încălcările cu privire la postul de lângă localitatea Pohrebea au fost sesizate de către delegația noastră și la ședințele din 23 și 30 mai. Atunci delegația Federației Ruse și cea a regiunii transnistrene au refuzat plasarea subiectului pe ordinea de zi, solicitând inspectarea locației de către observatorii militari.
Respectiv, șeful militar superior al Forțelor Mixte de Pacificare din partea Republicii Moldova la data de 1 iunie și ulterior repetat la 4 iunie a intervenit cu propunerea ca grupul de observatori să se deplaseze pentru a documenta cazul prin prisma prevederilor protocolului ședinței extraordinare din 16 februarie 2012. Partea transnistreană a invocat diverse motive pentru a bloca, de fiecare dată, demersul autorităților de la Chișinău. În consecință, ieșirea observatorilor militari pentru fixarea încălcării la postul de referință nu s-a realizat.
Amintim că vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut ieri o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în R.Moldova, Claus Neukirch.
„Simplificarea regimului de circulație condiționează cu trecerea persoanelor prin anumite puncte de control instalate ilegal în proximitatea liniei administrative, fiind calificate ca o sfidare la adresa autorităților constituționale ale Republicii Moldova”, i-a comunicat șefului Misiunii OSCE vicepremierul Cristina Lesnic.
Cristina Lesnic a îndemnat Misiunea OSCE să ia o atitudine mai tranșantă în raport cu recentele acțiuni cu caracter provocator ale administrației de la Tiraspol și să contribuie la evitarea fenomenului de instabilitate în regiune, potrivit unui comunicat al Biroului politici de reintegrare.