Tiraspolul anunță că a ajuns la o înțelegere cu UE

  • 14 Decembrie 2015 20:00
Tiraspolul anunță că a ajuns la o înțelegere cu UE

Autoritățile de la Tiraspol au anunțat că au ajuns la o înțelegere cu Uniunea Europeană în ceea ce privește exportul pe piața comunitară, înțelegere care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Potrivit unui comunicat al camerei de Comerț și Industrie de la Tiraspol, agenții economici din stânga Nistrului vor putea exporta în continuare fără taxe pe piața Uniunii Europene. Delegația UE la Chișinău, precum și autoritățile Republicii Moldova nu au comentat deocamdată aceste declarații.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie de la Tiraspol, Iuri Ganin, anunțase în cadrul unei reuniuni cu agenții economici din regiune că s-ar fi ajuns la un acord privind un regim comercial preferențial, diferit de Preferințele Autonome Comerciale care sunt în vigoare până la sfârșitul acestui an, dar și de Acordul de Asociere și Liber Schimb pe care îl are Republica Moldova cu Uniunea Europeană. Totodată, administrația de la Tiraspol și-ar fi luat o serie de angajamente în fața Comisiei Europene care ar urma să fie implementate în perioada anilor 2016-2017.

Deocamdată, nici autoritățile de la Chișinău, nici Delegația Uniunii Europene nu au comentat aceste informații.

În opinia analistului Denis Cenușă, au existat negocieri în eventualitatea prevenirii unei crize economice în care s-ar putea pomeni regiunea transnistreană dacă autoritățile de acolo refuză implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dar nu ar putea fi vorba despre un regim diferit de cel pe care îl are Republica Moldova.

”Vorbim despre implementare anumitor prevederi al Acordului de Asociere, în particular Titlul 5 care se referă la Acordul de Liber Schimb, posibil cu anumite particularități pentru agenții economici din regiunea transnistreană, dar nicidecum nu un regim preferențial, așa cum spun autoritățile transnistrene”, a declarat Denis Cenușă.

Regiunea transnistreană se confruntă în prezent cu o criză economică de amploare. Un studiu al Centrului Analitic Expert-Grup arată că pentru anul curent, PIB-ul regiunii ar putea să se diminueze cu 10-12 la sută. Veniturile populației au scăzut cu aproximativ o treime, iar restanțele salariale au crescut de 4 ori în sectorul public, dar și în cel privat.

Totodată, persistă riscul diminuării rapide a exporturilor, dacă nu vor fi implementate  prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, piață spre care se îndreaptă aproape 60 la sută din exporturile regiunii, mai arată studiul Expert-Grup.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
0,24
Câțiva nori
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău