Tiraspolul ACUZĂ Chișinău de sabotaj și tensionare a relațiilor bilaterale

  • 16 Octombrie 2016 18:05
Tiraspolul ACUZĂ Chișinău de sabotaj și tensionare a relațiilor bilaterale

Liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk, susține că relația Tiraspolului cu Chișinăul ”tinde să devină tot mai tensionată”.

Potrivit televiziunii oficiale de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk i-a cerut așa-zisului ”ministru” de externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, să elaboreze un set de măsuri de răspuns la adresa Chișinăului, pe care îl acuză de sabotarea reluării procesului de negocieri în formatul 5+2.

Liderul transnistrean s-a întâlnit cu Vitali Ignatiev pentru a discuta despre rezultatele  întrevederii acestuia, pe 13 octombrie, vicepremierul pentru Reintegrare, George Bălan.

Vitali Ignatiev a calificat actuala relație cu Chișinăul ca fiind ”extrem de complicată”. El a spus această relație este marcată de o ”dinamică negativă”, în special, în ceea ce ține de activitatea grupurilor de experți care fie nu s-au întrunit, fie nu reușesc să ajungă la un compromis.

Vitali Ignatiev a mai acuzat Chișinăul că ar evita luarea unor decizii în cazuri concrete cum ar fi recunoașterea diplomelor transnistrene sau clasarea reciprocă a dosarelor penale și că insistă pe rezolvarea politică a problemei transnistrene.

La rândul său, George Bălan, a declarat, la o emisiune televizată din 14 octombrie, că administrația regiunii separatiste din stânga Nistrului nu este interesată în negocieri serioase cu autoritățile de la Chișinău


El a subliniat că partea transnistreană acceptă doar negocierile pentru chestiuni neînsemnate. „Formatul 5+2 a fost creat pentru identificarea unor soluții în depășirea crizei din regiune. Cu părere de rău, partea transnistreană nu este interesată de acest lucru, ea acceptă doar să negocieze chestiuni mărunte, cum ar fi de exemplu orarul unui tren”, a declarat Bălan.

Gheorghe Bălan a mai spus că Chișinăul se pronunță pentru retragerea armatei ruse din Transnistria. „ Noi nu acceptăm aplicațiile de forță și alte activități cu caracter militar din stânga Nistrului.

Formatul 5+2 este format din reprezentanți ai Chișinăului și Tiraspolului ca părți implicate în conflict, ai Ucrainei, Rusiei și OSCE ca mediatori, și ai UE și SUA ca observatori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău