Tinerii profesori își aleg sărăcia odată cu meseria (Adevărul)

  • 15 Noiembrie 2012 13:33
Tinerii profesori își aleg sărăcia odată cu meseria (Adevărul)

Tinerii profesori își aleg sărăcia odată cu meseria, titreaza Adevarul. Profesoratul este practicat doar de cei care au chemarea sufletească.

De cele mai multe ori, cei 30.000 de lei pe care îi oferă statul specialiștilor începători le ajung doar ca să nu moară de foame. Potrivit Ministerului Educației, din cei 441 de absolvenți angajați în 2009, care au primit indemnizația de la stat, 41 au plecat din sistem.

Cu două săptămâni înainte de vizita la Chișinău a președintelui Comisiei Europene, ambasadorul UE în Moldova, Dirk Schuebel, a lăudat țara noastră, declarând că are șanse reale de aderare la Uniune, anunta  Adevarul. Ziarul observa ca Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, a făcut în premieră declarații atât de optimiste, dar a subliniat că flagelul corupției rămâne principala piedică.

Istoricul Igor Casu abordeaza in editia de astazi subiectul mitei  si a furturilor în communism. Potrivit istoricului, regimul comunist care isi propusese să  eradicheze corupția, luarea de mită  și alte fenomene caracteristice numai orânduirii burgheze, prin însuși sistemul economic și prerogativele crescânde ale nomenclaturii de partid și de stat, crea teren prielnic pentru corupție. Aceasta era prezentă  la nivelul cel mai înalt, în industrie, agricultură, ministere și departamente, dar și în instituții precum Academia de Științe. Acest lucru se întâmpla la sfârșitul anilor ’60, când propaganda oficială  trâmbița despre transformarea RSSM dintr-o republică  agrar-industrială în una industrial-agrară, adică  modernă, competitivă, și pretins superioară  celei capitaliste.

O sută de autocamioane stau în vamă rusa de câteva zile, scrie Timpul.Camioanele încărcate în mare parte cu mere au fost reținute în seara zilei de marți la punctual vamal Breansk, deschis luna trecută, după mai multe negocieri moldo-ruse. Autoritățile ruse, fără să ofere prea multe explicații, au oprit transportatorii moldoveni pentru un control minuțios, iar apoi le-au cerut exportatorilor acte suplimentare pentru marfă, care contravin memorandumului comercial semnat de R. Moldova și Federația Rusă.

Despre cum se pupă naționalismul românesc și liberalismul moldovenesc scrie Tudor Cojocariu in Timpul. Autorul se refera  la modul în care doctrinele sau obiectivele politice sporadice ale partidelor moldovenești converg cu cele din România și din Occident, nu doar prin denumiri, ci și prin conținut.

Un reportaj din satul de bastina a lui Vladimir Voronin – Corjova gasiti in Ziarul de garda. „Valodia”, așa cum îi spun corjovenii consăteanului ajuns „de la electric, președinte”, a fost crescut de tatăl său vitreg. La școală, era un băiat bun, pus pe șotii. „A făcut multe pentru Corjova”, spun oamenii din sat despre Vladimir Voronin, cel mai longeviv președinte din istoria R. Moldova.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău