Tinerii profesori își aleg sărăcia odată cu meseria (Adevărul)

  • 15 Noiembrie 2012 13:33
Tinerii profesori își aleg sărăcia odată cu meseria (Adevărul)

Tinerii profesori își aleg sărăcia odată cu meseria, titreaza Adevarul. Profesoratul este practicat doar de cei care au chemarea sufletească.

De cele mai multe ori, cei 30.000 de lei pe care îi oferă statul specialiştilor începători le ajung doar ca să nu moară de foame. Potrivit Ministerului Educaţiei, din cei 441 de absolvenţi angajaţi în 2009, care au primit indemnizaţia de la stat, 41 au plecat din sistem.

Cu două săptămâni înainte de vizita la Chişinău a preşedintelui Comisiei Europene, ambasadorul UE în Moldova, Dirk Schuebel, a lăudat ţara noastră, declarând că are şanse reale de aderare la Uniune, anunta  Adevarul. Ziarul observa ca Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, a făcut în premieră declaraţii atât de optimiste, dar a subliniat că flagelul corupţiei rămâne principala piedică.

Istoricul Igor Casu abordeaza in editia de astazi subiectul mitei  si a furturilor în communism. Potrivit istoricului, regimul comunist care isi propusese să  eradicheze corupţia, luarea de mită  şi alte fenomene caracteristice numai orânduirii burgheze, prin însuşi sistemul economic şi prerogativele crescânde ale nomenclaturii de partid şi de stat, crea teren prielnic pentru corupţie. Aceasta era prezentă  la nivelul cel mai înalt, în industrie, agricultură, ministere şi departamente, dar şi în instituţii precum Academia de Ştiinţe. Acest lucru se întâmpla la sfârşitul anilor ’60, când propaganda oficială  trâmbiţa despre transformarea RSSM dintr-o republică  agrar-industrială în una industrial-agrară, adică  modernă, competitivă, şi pretins superioară  celei capitaliste.

O sută de autocamioane stau în vamă rusa de câteva zile, scrie Timpul.Camioanele încărcate în mare parte cu mere au fost reținute în seara zilei de marți la punctual vamal Breansk, deschis luna trecută, după mai multe negocieri moldo-ruse. Autorităţile ruse, fără să ofere prea multe explicații, au oprit transportatorii moldoveni pentru un control minuțios, iar apoi le-au cerut exportatorilor acte suplimentare pentru marfă, care contravin memorandumului comercial semnat de R. Moldova şi Federaţia Rusă.

Despre cum se pupă naționalismul românesc și liberalismul moldovenesc scrie Tudor Cojocariu in Timpul. Autorul se refera  la modul în care doctrinele sau obiectivele politice sporadice ale partidelor moldovenești converg cu cele din România și din Occident, nu doar prin denumiri, ci și prin conținut.

Un reportaj din satul de bastina a lui Vladimir Voronin – Corjova gasiti in Ziarul de garda. „Valodia”, aşa cum îi spun corjovenii consăteanului ajuns „de la electric, preşedinte”, a fost crescut de tatăl său vitreg. La şcoală, era un băiat bun, pus pe şotii. „A făcut multe pentru Corjova”, spun oamenii din sat despre Vladimir Voronin, cel mai longeviv preşedinte din istoria R. Moldova.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chişinău
21,59 °C
cer senin
Umiditate:64 %
Vint:4,1 m/s
Thu
16 °C
Fri
17 °C
Sat
17 °C
Sun
17 °C
Mon
16 °C

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2894 -0.0890
USD 17.5096 -0.0505
RON 4.0582 -0.0142
UAH 0.7104 -0.0027
RUB 0.2718 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău