Tinerii NEET cu dizabilități vor beneficia de suport pentru a se integra pe piața muncii

  • 14 Ianuarie 2022 11:35
Tinerii NEET cu dizabilități vor beneficia de suport pentru a se integra pe piața muncii

Tinerii NEET cu dizabilități din R. Moldova vor beneficia de suport pentru a se integra pe piața muncii, iar șase tineri cu dizabilități vor avea șansa să dezvolte o afacere, grație unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

În perioada septembrie 2021 – iulie 2023, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din R. Moldova implementează proiectul „Abilitarea economică și integrarea socio-profesională a tinerilor NEET cu dizabilități”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat de Suedia și implementat prin intermediul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Asociația Businessului European și Centrul Contact.

La etapa inițială vor fi identificați tinerii NEET cu dizabilități și va fi elaborat un studiu la nivel național. Cartografierea grupului-țintă, tinerii NEET cu dizabilități, va permite identificarea necesităților acestora pentru integrarea în sistemul educațional și pe piața forței de muncă.

Ulterior vor fi selectați 30 de tineri din trei regiuni ale țării care vor trece printr-o etapă de accelerare. În cadrul acesteia, tinerii vor beneficia de un șir de instruiri, cursuri informative și vor învăța cum să dezvolte o afacere și să realizeze un plan de afaceri.

Proiectul se va încheia cu un concurs deschis de selectare a celor mai bune șase idei de afaceri la care vor participa tinerii NEET cu dizabilități și sprijin în dezvoltarea ideilor de afaceri. La final, șase tineri cu dizabilități vor administra împreună cu familiile lor o afacere.

Tinerii NEET cu dizabilități reprezintă un subgrup vulnerabil din categoria NEET ce necesită suport adițional în valorificarea potențialului uman, în integrarea în una din sistemele relevante: educație, formare sau ocupație profesională. Acest fapt este determinat de o serie de bariere, precum: lipsa de informare și consiliere, accesul redus la educație, inaccesibilitatea în general, lipsa serviciilor specializate, oportunități reduse de angajare, prejudecăți legate de dizabilitate, oferta redusă a cursurilor de formare adaptate necesităților și competențelor persoanelor cu dizabilități etc.

Scopul proiectului „Abilitarea economică și integrarea socio-profesională a tinerilor NEET cu dizabilități” este sporirea integrării socio-profesionale a tinerilor NEET cu dizabilități prin dezvoltare de afaceri, implicarea autorităților de la nivel național și nivel local și a familiilor tinerilor cu dizabilități.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău