Tinerii cu dizabilități din România și R.Moldova vor avea un acces mai mare pe piața muncii, datorită unui proiect finanțat de către UE

  • 23 Noiembrie 2020 14:26
Tinerii cu dizabilități din România și R.Moldova vor avea un acces mai mare pe piața muncii, datorită unui proiect finanțat de către UE

Tinerii cu dizabilități din România și Republica Moldova vor avea un acces mai mare pe piața muncii, datorită unui proiect finanțat de către Uniunea Europeană. Proiectul este implementat de Keystone Moldova (Republica Moldova), Fundația “Alături de Voi” (ADV) România, și a fost lansat astăzi în format online, transmite MOLDPRES.

Proiectul are scopul de a facilita accesul pe piața muncii pentru tinerii cu dizabilități din zona transfrontalieră eligibilă din România și de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, prin dezvoltarea de abilități și cunoștințe specifice pentru consilierea în carieră a persoanelor cu dizabilități. Vor beneficia de acest proiect 470 de actori relevanți: studenți din învățământul terțiar, profesori, personalul agențiilor de ocupare a forței de muncă, furnizori de servicii de orientare profesională, persoanele cu dizabilități și părinții acestora, angajatori etc.

„Angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități este o problemă pentru Republica Moldova. Conform cercetărilor în domeniu, mai bine de jumătate din persoanele cu dizabilități nu sunt angajate în câmpul muncii și, prin urmare, au o calitate a vieții mult mai redusă. Acest proiect are o abordare comprehensivă privind ghidarea în carieră a persoanelor cu dizabilități și prevede consolidarea capacităților atât la nivel de elevi, părinți, profesori, studenți, cât și la nivel de Agenție a Forței de Muncă prin instruire, mentorat și transfer de cunoștințe și practici pozitive de la colegii noștri din România, care au o expertiză mai avansată în domeniu”, a declarat Ludmila Malcoci, director executiv al Keystone Moldova.

Timp de 18 luni, în perioada octombrie 2020 – mai 2022, cei doi parteneri vor dezvolta și vor asigura suport metodologic pentru actorii vizați în proiect în domeniile de ghidare în carieră și mediere pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, vor organiza instruiri și vor dezvolta parteneriate transfrontaliere durabile în domeniile respective.

Keystone Moldova va realiza un studiu sociologic privind politicile și practicile de ghidare în carieră pentru persoanele cu dizabilități din Republica Moldova, precum și va formula recomandări pentru actorii-cheie din țară privind dezvoltarea domeniului. Totodată, partenerii proiectului vor realiza multiple acțiuni de informare și sensibilizare a opiniei publice cu referire la necesitatea și importanța ghidării în carieră pentru persoanele cu dizabilități. În total, 1970 de persoane din ambele țări vor participa la activități de formare și informare cu privire la acordarea de servicii de orientare în carieră pentru persoanele cu dizabilități.

Proiectul „Parteneriat transfrontalier pentru ghidarea în carieră incluzivă” este finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România - Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI). Valoarea finanțării UE este de 333,293.4 de euro. Alocarea bugetară pentru Asociația “Keystone Human Services International Moldova” este de 223.680 de euro și pentru Fundația “Alături de Voi” România este de 146.646 de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-10
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:2,06 m/s
Wed
-4
Thu
0
Fri
3
Sat
5
Sun
7

Curs oficial BNM 20 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0309 0.1563
USD 17.3400 0.0375
RON 4.3143 0.0315
UAH 0.6166 0.0034
RUB 0.2350 0.0020
Arhivă Radio Chișinău