Tinerii antreprenori sociali din Republica Moldova și Ucraina au lansat start-up-uri sociale cu sprijinul Uniunii Europene
-
22 Iulie 2022 18:01
Joi, pe 21 iulie 2022, proiectul "EU4Youth - Valorificarea potențialului tinerilor antreprenori sociali din Moldova și Ucraina" (Proiectul EUnlocking), finanțat de Uniunea Europeană, a găzduit evenimentul de totalizare a activităților. Conferința de încheiere a servit o bună oportunitate de a prezenta rezultatele proiectului, istoriile tinerilor antreprenori sociali care și-au lansat afaceri sociale cu sprijinul UE, precum și de a aborda perspectivele de dezvoltare a antreprenoriatului social în Republica Moldova și Ucraina.
Pe parcursul implementării proiectului, în perioada februarie 2020 - iulie 2022, echipa proiectului a încurajat potențialul antreprenorial social al tinerilor din Republica Moldova și Ucraina prin crearea unui ecosistem pentru întreprinderile sociale, precum și prin sprijinirea tinerilor antreprenori sociali pentru a dezvolta și implementa soluții inovatoare în vederea promovării incluziunii sociale și a sustenabilității mediului ambiant în ambele țări.
Pe parcursul a doi ani și jumătate, proiectul EUnlocking a sprijinit 13 tineri să își lanseze propriile întreprinderi sociale, care au creat noi locuri de muncă, inclusiv pentru persoanele vulnerabile și au contribuit la rezolvarea problemelor comunității. În plus, au fost desfășurate patru campanii de sensibilizare și activități de comunicare privind antreprenoriatul social și impactul pozitiv al acestuia asupra societății. Ulterior, antreprenoriatul social a devenit o tendință răspândită în cele două țări vizate.
„Dezvoltarea antreprenoriatului social este foarte important pentru comunitățile locale, întrucât scopul lor principal este acela de a avea un impact social și de a crea oportunități și servicii pentru comunitatea în care trăiesc. Uniunea Europeană a oferit suport continuu întreprinderilor sociale și va continua să susțină acest sector prin dezvoltarea unor instrumente suplimentare care să ofere consultanță și sprijin întreprinderilor pentru a crește și a se dezvolta, de asemenea, vor fi lansate noi oportunități de finanțare pentru crearea de noi întreprinderi și dezvoltarea celor existente.”, a menționat Aurica Butnari, Manager programe, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, se arată în comunicat.