Timpul: Zi neagră în istoria neamului românesc. Pe 16 mai 1812, Moldova din stânga Prutului este anexată la Imperiul țarist (Revista presei)

  • 16 Mai 2019 09:40
Timpul: Zi neagră în istoria neamului românesc. Pe 16 mai 1812, Moldova din stânga Prutului este  anexată la Imperiul țarist (Revista presei)

„Guvernul continuă să mimeze reforme în domeniul energetic, și nu doar”, titrează Ziarul de Gardă, care publică un interviu cu specialistul în energetică și activistul civic Eugen Camenscic.

Tot aici, vedeți ce spun producătorii și importatorii despre creșterea prețului la cartofi.

În ediția de astăzi a Ziarului de Gardă, citiți detalii despre dosarul proprietarului rețelei de restaurante „La Plăcinte” și „Andy’s Pizza”, Andrei Tranga.

După ce ZdG a scris că un judecător își ascunde casa în care locuiește, magistratul a indicat-o în recenta sa declarație de avere, mai anunță publicația.

Ziarul de Gardă mai investighează și „Cum se pierd mormintele de importanță istorică la cimitirul din Chișinău”.

Probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate este de 90%, titrează Adevărul, care îl citează pe Igor Dodon. Acesta este convins că alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile. El a declarat, în cadrul unei emisiuni la NTV, că Socialiștii sunt gata să accepte dialogul cu Blocul ACUM doar dacă o votează pe Zinaida Greceanîi în funcția de președintă a Parlamentului și patru ministere (Ministerul Apărării, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne și Ministerul Reintegrării țării).

Referindu-se la eventualele negocieri PSRM-PDM, acesta a declarat că doar Consiliul republican poate decide, scrie Deschide.md.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, crede că deja ar exista o înțelegere dintre PSRM-PD în privința viitoarei majorități parlamentare. Ziarul Național reia declarațiile fostului președinte Voronin care susține și că „s-a TERMINAT cu întâlnirile dintre Putin și Dodon. El face referire, într-un interviu, la surse de la Moscova, că nu vor mai fi întâlniri cu Putin. Și asta pentru că el (Putin n.r.) a văzut că este o tobă goală. Știți ce înseamnă tobă? Trebuie să fie goală ca să facă zgomot”, a comentat Voronin.

Într-un editorial semnat de Alexandru Vakulovski pe Deschide.md, autorul scrie că pe 11 mai a văzut „cum poate sărbători orașul fără ură, fără “ai noștri” și „ai voștri”, referindu-se la Ziua Europei. În grădina publică Ștefan cel Mare au fost mai multe manifestări ce țineau de Ziua Europei: de la concerte, sport, până la atracțiile gastronomice ale vecinilor noștri. Mi s-a părut că lumea s-a bucurat de o astfel de sărbătoare, parcul fiind neîncăpător. Cred că moldovenii dau semne de vindecare. Schizofrenia, dedublarea pot fi vindecate. Dacă nu la cei de sus, măcar la cei de jos. Iar ziua victoriei, potrivit autorului,  „nu mai e acum o sărbătoare a eliberării, ci a ocupării și a ocupanților. Cei care participă la ea se manifestă întocmai”.

Timpul reia un articol semnat de regretatul Constantin Tănase, despre data de 16 mai, o zi neagră în istoria neamului românesc. Pe 16 mai 1812, la București este semnat Tratatul de pace ruso-turc potrivit căruia Moldova din stânga Prutului (numită apoi și Basarabia) este ruptă din trupul Țării Moldovei și anexată la Imperiul țarist. Două secole de umilință, deznaționalizare, rusificare, sovietizare, comunizare, foamete organizată, deportări, lagăre de concentrare… Convulsiile „geopolitice” în care se zbate astăzi R. Moldova își au începutul în acel „tratat de pace” de la București, scria Constantin Tănase în 2010, în Timpul.

Aceeași publicație face trimitere și la „ Ce scria MIHAI EMINESCU în TIMPUL despre 16 mai 1812 și anexarea Basarabiei”, fragmente din articolele publicate de poet în ziarul „Timpul”, în 1878.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău