Timpul DĂ START UNIRII (Revista Presei)

  • 09 Martie 2016 10:26
Timpul DĂ START UNIRII (Revista Presei)

Revista presei din 9 martie 2016

Timpul DĂ START UNIRII, amintind că se apropie o dată remarcabilă pentru istoria noastră națională – 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, în 1918. Potrivit unui editorial semnat de istoricul Octavian Țâcu, timpurile în care trăim și trăiește Basarabia de altădată nu sunt tocmai dintre cele mai fericite, dar de 200 de ani puține sunt momentele când lucrurile au stat altfel în acest spațiu. Anul 1812 și anexarea Moldovei de Est la Imperiul Rus nu numai că a pus începuturile unui construct identitar complex asupra populației sale, dar a făcut ca românii din Basarabia să rateze prima parte a procesului de „europenizare” a națiunii române. Perioada 1918-1940 este singura în care populația actualei Republica Moldova a experimentat într-un fel senzația de a fi european sau de a fi parte a civilizației occidentale, subliniază Timpul.  

Ziarul Național titrează: „Partidul” TRANSFUGILOR, cel mai NUMEROS astăzi în Parlament. Într-un singur an, configurația Parlamentului s-a schimbat, iar deputații care au plecat din partidele pe ale căror liste au intrat în Parlament la ultimele alegeri alcătuiesc cel mai mare grup parlamentar. Cel mai mare perdant al actualei legislaturi este Partidul Comuniștilor, constată Ziarul Național.

Evenimentul Zilei revine la decizia Curții Constituționale de vinerea trecută privind alegerea președintelui țării. Jurnalista Natalia Hadârcă comentează că ”parcă lucrurile s-au limpezit, a fost evitată situația jenantă ce presupunea un troc politic sau se prefigurau alegeri legislative anticipate. S-ar părea că toată lumea are de câștigat: poporului i s-a restituit dreptul ce îi fusese uzurpat, celor care pledau pentru alegerea președintelui prin vot universal, li s-a dat satisfacție... Totodată, autoarea constată supărarea lui Renato Usatîi care s-a revoltat că Curtea Constituțională a statuat că vârsta minimă pentru a putea candida la funcția de președinte e de 40 de ani. Potrivit autoarei, ”acesta nu ar fi ajuns pe primele pagini de ziar dacă am fi fost un stat de drept. Dacă structurile abilitate și-ar fi făcut datoria”.

Portalul economic Mold-street anunță că ”Se caută 175 de miliarde!” Bătălie dură pentru banii Fondului Rutier, între autoritățile centrale și cele locale privind modul de distribuire a resurselor din Fondul Rutier.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău