Timpul | “Cu ce ocazie democrații le-ar dărui socialiștilor Chișinăul?” (Revista presei)

  • 31 Octombrie 2017 12:18
Timpul | “Cu ce ocazie democrații le-ar dărui socialiștilor Chișinăul?” (Revista presei)

Revista presei din 31 octombrie 2017

Cu ce ocazie democrații le-ar dărui socialiștilor Chișinăul? Se întreabă Pavel Păduraru în Timpul. Din punct de vedere politic și strategic, democraților nu le-ar prinde bine acum alegeri repetate la funcția de primar al capitalei, atât timp cât îl au în fruntea orașului pe omul lor, Grozavu.  Dar ce are de câștigat PSRM din această eventuală pierdere? Doar imagine înainte de alegerile parlamentare din 2018 are de câștigat, dacă, până atunci, procurorii și ofițerii CNA nu vor scoate de la prăfuit dosarele penale în privința lor. În țara noastră, totul e posibil, dar nu și faptul că PD îi va face cadou lui Dodon orașul Chișinău. Jocul e interesant. De aia, pe 19 noiembrie, am fi foarte mintioși de-am sta cuminciori acasă și l-am urmări cu atenție. 

Adevărul observă că partea cea mai amuzantă a acestui circ ieftin, al „disputei“ între proeuropeni și proruși, este că protagoniștii cred sincer că sunt luați în serios, în special la Moscova. La București au reușit să-i păcălească, e drept, pe mulți - victima cea mai ilustră fiind nefericitul de Băsescu -, însă la Kremlin nu-i crede nimeni. Cei de-acolo îi cunosc de mult timp, își fac treaba cu ei, după care îi aruncă la coș.

Vin alegerile. MAEIE schimbă ambasadorii, titrează ZDG.  Ambasadorii R. Moldova în România, în Belgia, Luxemburg și NATO și cel din Lituania ar putea fi rechemați în următoarele zile. Potrivit unor surse sigure din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Intergrării Europene, vineri seara, 27 octombrie, la București, Bruxelles și Vilnius, au fost expediate solicitări de agrement pentru viitorii Ambasadori ai R. Moldova. Potrivit proiectului MAEIE, Ion Stavilă ar fi acreditat în România, Lilian Darii – în Belgia și la NATO, iar Sergiu Mihov- în Lituania. În consecință, în cel mai apropiat timp, urmează a fi revocați actualii Ambasadori ai R. Moldova: din România – Mihai Gribincea, din Belgia, Luxemburg și NATO – Iurie Reniță, din Lituania – Valeriu Frija.  

Vlad Plahotniuc, PROTAGONISTUL lăudat al unui editorial publicat de The Washington Times: „SUA au un aliat de încredere în R. Moldova”, scrie Ziarul Național. Statele Unite ale Americii trebuie să fortifice legăturile cu R. Moldova și să muncească împreună ca să pună capăt presiunilor Rusiei asupra ambelor state. De această părere este editorialistul american Jeremy Frankel, iar opinia a fost exprimată într-o analiză publicată de portalul washingtontimes.com.

Expertul constată că SUA au un aliat de încredere în R. Moldova, „iar acesta este Vlad Plahotniuc”, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM). „În calitate de președinte al PDM, el a stat ferm împotriva perspectivei conturate pe termen lung ce prefigurează o subordonare a R. Moldova față de Rusia. PDM a reafirmat în mod repetat devotamentul său față de doctrinele occidentale, cum ar fi democrația”, scrie Jeremy Frankel.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău