Timpul: Când vom vedea CNA-ul la PSRM? (Revista presei)

  • 10 Mai 2017 09:43
Timpul: Când vom vedea CNA-ul la PSRM? (Revista presei)

Revista presei din 10 mai 2017

Expertul Iulian Chifu scrie un editorial pe portalul Deschide.md despre „Bătălia sărbătorii de 9 Mai: Ziua Europei versus Ziua Victoriei Sovietice asupra Germaniei Naziste”. Potrivit autorului, în R. Moldova e ca și cum cineva ar căuta dinadins teme de divergență pentru a frânge societatea în două și pentru a-și promova imaginea pe prima pagină a tuturor ziarelor, iar plimbarea tehnicii sovietice în Piața Marii Adunări Naționale este o nouă dovadă de subordonare, de suveranitate limitată de către interesele Rusiei la Chișinău. În locul unei priviri spre viitor, Dodon readuce Republica Moldova în străfundurile înnegurate ale ocupației sovietice. Și, în mod fatal, împarte societatea în două”, atenționează expertul.

Istoricul George Damian explică într-un articol pe MoldNova.eu că Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei nu este același lucru cu înfrângerea Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial. Totodată, el deplânge faptul că Istoria rămâne în continuare captivă discursului politic contemporan – în loc să fie o relatare a evenimentelor trecute este folosită pentru interpretări politice.

Și în Jurnal de Chișinău, istorii atrag atenția că ziua de 9 mai este folosită de „politicienii iresponsabili pentru a dezbina societatea. De altfel, de la bun început, sărbătorirea zilei Victoriei anume la 9 mai a fost concepută de Stalin pentru a rupe la nivel simbolic unitatea coaliției antihitleriste… Ziua Victoriei, în stil sovietic, este prilej de a mobiliza electoratul PRSM. Totodată, există oportunism și calcul politic în decizia PD ca partid de guvernământ de a insista pe o conotație europeană a zilei de 9 mai în condițiile în care cele mai multe solicitări ale UE, precum combaterea reală a corupției și reforma justiției, bat pasul pe loc”, citim în Jurnal de Chișinău.

Evenimentul Zilei comentează deplasarea lui Igor Dodon la Moscova de 9 mai. „În încercarea de a se brandui pe lângă liderul de la Kremlin, Dodon afișează o atitudine slugarnică, scrie publicația și reține că Dodon este singurul șef de stat din țările ex-sovietice care a participat la acest eveniment”.

Timpul se întreabă: „Când vom vedea CNA-ul la PSRM? De ce CNA-ul atacă exact în același moment în direcția PL-ului simultan cu campania PSRM-ului? Și de ce din toate schemele reținerilor de către CNA lipsește cu desăvârșire PSRM-ul, când știm cu toții că PSRM-ul nu e un partid cu oameni inocenți și rușinoși, când în presă au apărut informații începând de la „mafia cărnii” a lui Dodon, banii rusești murdari veniți off-shore prin Bahamas pentru alegeri, implicarea familiei Greceanîi în furtul miliardului, primari prinși furând din sate etc.”, scrie Timpul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău