Timp de o săptămână la Chișinău va avea loc Reuniunea Teatrelor Românești, ediția a VIII-a. Reuniunea începe astăzi, 13 septembrie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, cu piesa „Seaside Stories”

  • 13 Septembrie 2023 13:20
Timp de o săptămână la Chișinău va avea loc Reuniunea Teatrelor Românești, ediția a VIII-a. Reuniunea începe astăzi, 13 septembrie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, cu piesa „Seaside Stories”

Timp de o săptămână la Chișinău va avea loc Reuniunea Teatrelor Românești, ediția a VIII-a. Programul cuprinde spectacole ale teatrelor din Rep. Moldova, ale trupelor de teatru din România, teatru radiofonic, conferințe, expoziții tematice, transmite Radio Chișinău.

Reuniunea este deschisă astăzi, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, la ora 19:00, cu piesa „Seaside Stories”, unde vor juca  actorii de la Teatrul de Stat din Constanța.  Regia aparține lui Radu Afrim, iar scenografia - Theodor Cristian Niculae.

SEASIDE STORIES este o succesiune de povești cu personaje diferite, cu întâlniri fulgurante, scurte momente intense decupate din viață, poate dintre acelea pe care le-am trăit cu toții, cu picioarele pline de nisip, cu pielea încrețită pe care soarele a uscat apa mării. Cu simțurile percepând constant, dincolo de întâmplări, în background, fâșâitul valurilor, oglinda apei cu nuanțele ei niciodată aceleași. Linia orizontului, liniștea adâncului, gustul sărat al aerului, mirosul algelor și scoicilor în putrefacție, muzica repetitivă a teraselor, culorile stridente ale jucăriilor de plajă. Cu mai puține ocolișuri, spectacolul este o invitație pe malul mării.

Spectacolul nu este recomandat tinerilor sub 16 ani.

Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, ediția 31, continuă astăzi, la ora 18:00, cu opera „Tosca” în trei acte de Giacomo Puccini.

Invitați speciali în cadrul spectacolului: soprana Nadia Cerchez din România în rolul Floriei Tosca,  tenorul Ignacio Guzman din Argentina în rolul lui Mario Cavaradossi, baritonul Jorge Tello Rodriguez din Peru  în rolul baronului Scarpia. Dirijorul – Ivo Lipanovic  din Croația.

„Tosca”, această atât de familiară melodramă, oferă o imagine complexă a sintezei dintre tradiția verdiană și verism, prin împletirea lirismului sentimental cu accentele eroico-tragice ale desfășurării teatrale. Fostul consul al Republicii romane, Cesare Angelotti, își găsește refugiul în biserica San’Andrea della Valle, primind acordul pictorului Mario Cavaradossi care lucrează la imaginea Mariei Magdalena. Floria Tosca, cântăreață celebră și iubita lui Mario, după câteva scene de gelozie (din cauza asemănării picturii cu imaginea unei marchize) este convinsă de dragostea sinceră a iubitului său. În numele acestei iubiri, ea refuză să îi dea vreo explicație lui Scarpia - șeful poliției, care îl urmărește pe Angelotti, dar nu rezistă în fața torturilor la care Mario este supus și indică ascunzătoarea.

Mario este condamnat la moarte, Tosca încearcă să-i obțină salvarea, dar Scarpia nu-l va ierta decât în schimbul favorurilor ei. Însă, în momentul în care Scarpia se apropie, Tosca îl străpunge cu pumnalul. Cu scrisoarea de iertare în mână, aleargă fericită spre plutonul de execuție. Dar... de dincolo de moarte, Scarpia își îndeplinise misiunea blestemată... Plutonul îl va ucide pe Mario, iar Tosca, disperată, se aruncă de la înălțimea castelului, chemându-l pe Scarpia la Judecata de Apoi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău