Timofti îi ZOREȘTE pe Filat și Lupu (Ziarul Național)

  • 01 Iulie 2015 09:51
Timofti îi ZOREȘTE pe Filat și Lupu (Ziarul Național)

Revista presei din 1 iulie 2015

Timofti îi ZOREȘTE pe Filat și Lupu, titrează Ziarul Național. Președintele Republicii Moldova s-a întâlnit cu liderul fracțiunii parlamentare a PLDM, Vlad Filat, și cu cel al fracțiunii parlamentare a PD, Marian Lupu, pentru a discuta despre desemnarea unui candidat la funcția de prim- ministru. Parlamentul are la dispoziție trei luni de zile pentru a alege un nou Guvern, după ce Chiril Gaburici a demisionat pe 12 iunie. 
 
„UE ar trebui să sprijine societatea civilă din Republica Moldova, nu politicieni” susține organizația internațională de media Freedom Housecitată de Jurnal. Raportul recent al Freedom House prezintă Republica Moldova drept o guvernare în tranziție sau un regim hibrid și care se află la un pas de a retrograda spre un regim autoritar semiconsolidat, în cazul în care problema corupției adânc înrădăcinate nu va fi luată în serios.
 
O coaliție largă în Parlamentul de la Chișinău, reală, dar irealizabilă, titrează Adevărul, comentând propunerea în acest sens a liderului PCRM. Totodată, potrivit ziarului, ideea privind un Guvern tehnocrat, este una propagandistică. Propunerea lui Vladimir Voronin, de a forma o coaliție largă care să includă toate partidele din Parlament este salutată de către liberal-democratul Valeriu Streleț și democratul Dumitru Diacov. Aceștia nu cred, însă, că ideea comuniștilor este realizabilă. În ceea ce privește formarea unui Guvern cu miniștri apolitici, cei doi spun că e un subiect departe de realitate, scrie Adevărul. 
În aceeași publicație, istoricul Ion Mischevca susține că ”realegerea în funcția de primar al capitalei a lui Dorin Chirtoacă este un succes mai întâi al său personal, apoi al echipei sale și abia la final – unul comun. Totodată, potrivit autoului, ”votul geopolitic și interpretările tendențioase ale acestuia vor exista atâta timp cât unii nu se vor debarasa de veleitățile neo-imperiale ruse, iar alții de pretenția deținerii adevărului absolut”.
 
Pe de altă parte, Timpul scrie că orașul Chișinău ”are nevoie de un primar-manager, primar-economist și primar-arhitect, nu de un primar istoric, lingvist și patriot”.
 
Evenimentul Zilei atenționează că doar cu DORIN CHIRTOACĂ nu se face Primăvară. Pro-rușii lui Renato Usatîi (Partidul Nostru) au câștigat 10 orașe reședință-raională. Schimbarea de strategie a Moscovei prin crearea unor noi partide pro-ruse, în defavoarea sprijinului tradițional acordat comuniștilor a contat, comentează publicația. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău