TikTok ar trebui să fie interzis în România, avertismentul SRI: „Datele ajung pe servere din China, pot să activeze microfonul, camera”

  • 22 Iunie 2023 19:00
TikTok ar trebui să fie interzis în România, avertismentul SRI: „Datele ajung pe servere din China, pot să activeze microfonul, camera”

Rețeaua de socializare TikTok și aplicația din spate au făcut subiectul mai multor dezbateri aprinse în ultimele luni, în contextul faptului că dezvoltatorul Bytedance este o companie chinezească și trebuie să se conformeze legislației din țara comunistă.

Autoritățile din mai multe țări europene și din SUA au atras atenția asupra pericolelor la care se expun utilizatorii de TikTok. Mai mult decât atât, multe țări au interzis prezența aplicației pe telefoanele de serviciu ale angajaților din administrația de stat. O nouă serie de argumente împotriva rețelei de socializare au venit în această săptămână din partea SRI.

Generalul Anton Rog este șeful diviziei CyberInt din SRI și, din această poziție, a explicat de ar trebui interzis TikTok. “Toate datele de-acolo, așa cum s-a făcut public pe baza analizei tehnice pe care am dat-o, ajung pe niște servere din China. În afară de asta, chinezii pot să activeze microfonul, camera și așa mai departe”, a spus el, potrivit Hotnews.ro.

După cum explică expertul, prin intermediul TikTok, autoritățile chineze pot prelua imagini, înregistrări audio și orice altceva de pe telefonul utilizatorilor. Aceste mențiuni vin în completarea unui raport publicat în luna mai a acestui an de către Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC). La momentul respectiv, la fel ca acum, s-au făcut niște recomandări în vedere interzicerii descărcării, instalării și utilizării aplicației software TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România.

La momentul cu pricina, DNSC insista pe faptul că a identificat „o serie de riscuri de securitate cibernetică inacceptabile cauzate de descărcarea, instalarea sau utilizarea aplicației software TikTok și a serviciului de rețele de socializare TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România”. Mai multe detalii despre situația de luna trecută și concluziile experților români am oferit în acest material.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău