THIS IS MONEY | Președintele francez Macron, în turneu est-european, pentru a ridica problema forței de muncă ieftine

  • 08 August 2017 17:17
THIS IS MONEY | Președintele francez Macron, în turneu est-european, pentru a ridica problema forței de muncă ieftine

Președintele francez Emmanuel Macron va insista pentru reguli vizând o mai bună protecție a muncitorilor francezi față de ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială pe piața muncii, din partea Europei de Est, în cursul unei vizite pe care o va efectua în regiune, luna aceasta.

Macron s-a angajat să ia măsuri pentru combaterea "dumping-ului social" în Franța, adică tendința companiilor franceze de a angaja mână de lucru ieftină din statele mai sărace ale Europei de Est, amenințând locurile de muncă ale francezilor, scrie thisismoney.co.uk.

Statele UE sunt divizate în privința unor reguli conform cărora, de exemplu, un șofer de tir bulgar sau un zidar lituanian pot munci în Franța o perioadă limitată de timp, pentru un salariu est-european, adesesa mai mic decât salariul minim garantat din Occident. Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia spun că ar trebui să li se permită să concureze cu prețuri mai mici - tot așa cum statele din vestul UE concurează cu produse de calitate și know-how - pentru a putea recupera deceniile de stagnare comunistă. Disputa se prefigurează a fi una dintre cele mai spinoase in interiorul UE, exacerbând neînțelegerile est-vest, în contextul în care UE caută unitate pentru a atenua efectele Brexit.

Oficialul a declarat că Macron va pleda pentru reguli mai stricte în privința "dumping-ului social" în cursul turneului său din perioada 23-25 în Austria, România și Bulgaria, atunci când va avea convorbiri și cu premierii ceh și slovac. Oficialul a calificat vizita drept un "simbol important, din moment ce acestea sunt țări care în trecut au fost neglijate ori ingnorate de Franța, sau cel puțin așa au ele senzația că au stat lucrurile".

Autor: Jean-Baptiste Vey

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău