Thierry Breton, noua propunere a Franței pentru CE, ar putea fi acuzat de conflict de interese

  • 24 Octombrie 2019 15:33
Thierry Breton, noua propunere a Franței pentru CE, ar putea fi acuzat de conflict de interese

Thierry Breton, noua propunere a Franței pentru funcția de comisar european, ar putea să fie acuzat de conflict de interese în cazul în care ar deveni comisar, întrucât acesta este directorul general al unei companii din domeniul pe care l-ar coordona la nivel european, potrivit Le Figaro, preluat de Mediafax.ro

Avertismentul a fost lansat joi de către mai mulți politicieni francezi, atât de stânga, cât și de dreapta, după ce Administrația Prezidențială de la Paris a anunțat că Breton este noua propunere a Franței pentru funcția de comisar european pentru piața unică, industrie, digitalizare, apărare, spațiu, audiovizual și cultură. Politicienii avertizează că și această propunere a Franței ar putea fi respinsă de către Parlamentul European.

Thierry Breton ar urma să fie audiat în următoarele săptămâni în Parlamentul European. Europarlamentarii au respins-o deja, pe 10 octombrie, pe Sylvie Goulard, prima propunere a Parisului pentru acest portofoliu.

Eurodeputatul Yannick Jadot, din Partidul Verzilor (EELV), a declarat că propunerea lui Breton este problematică. „Thierry Breton este președintele Atos, o societate din domeniul digital care primește fonduri europene, care este un lider european în domeniu, încă o dată, tot cu ajutorul fondurilor europene. Și ce există în acest portofoliu? Tocmai capitolul «digitalizare». Deci se va pune problema unui conflict de interese”, a declarat acesta.

 
 

Și eurodeputata Manon Aubry a reacționat după anunțul Președinției. Ea a declarat, într-o postare pe Twitter, că nominalizarea lui Breton este nepotrivită, întrucât acesta este liderul unei companii listate la Bursă care beneficiază de finanțare europeană.

Deputatul republican Julien Aubert este și el de aceeași părere. „Trebuie să fim atenți pentru că Thierry Breton, deși are multă experiență, conduce o companie, iar regulamentele europene în privința conflictului de interese sunt foarte stricte”, a spus acesta.

Compania Atos a anunțat joi că Thierry Breton va fi înlocuit în funcția de director general al grupului, începând cu 1 noiembrie, cu Elie Girard. Breton ar urma să rămână președinte al Consiliului de Administrație până când va fi confirmat în funcția de comisar de către Parlamentul European.

Franța a decis să îl propună pe Thierry Breton, directorul general al grupului Atos, pentru funcția de comisar european pentru Industrie, după ce propunerea anterioară, Sylvie Goulard, a fost respinsă de Parlamentul European, a anunțat Administrația Prezidențială.

Breton, care a ocupat funcția de ministru al Economiei și Finanțelor în cadrul Administrației Jacques Chirac, este directorul general al Atos din 2009.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău