The Washington Post: Republica Moldova, următoarea țintă a Moscovei?

  • 22 Februarie 2023 12:36
The Washington Post: Republica Moldova, următoarea țintă a Moscovei?

Pe măsură ce Rusia își continuă războiul împotriva Ucrainei, în Europa au crescut temerile că Kremlinul va pune ochii pe noi ținte pentru satisfacerea ambițiilor imperiale ale lui Vladimir Putin. Acum, îngrijorarea este că ar putea să nu aștepte până când se vor potoli luptele în Ucraina, ochind o nouă țintă: o țară mică, fostă republică sovietică, Republica Moldova, scrie „The Washington Post”, citat de hotnews.ro.

Moldova - fără ieșire la mare, aproximativ de dimensiunea Marylandului și cu o populație mai mică decât cea a Chicago-ului - nu are nici suprafața teritorială, nici populația și nici puterea militară pentru a face față Moscovei, notează cotidianul american în articolul de opinie.

  • „Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, este excepțional de fragilă. O fâșie îngustă separatistă a frontierei sale de est, la granița cu Ucraina, este ocupată timp de 30 de ani de o garnizoană de trupe rusești, care numără acum aproximativ 1.500 de militari.
  • Propaganda rusă și dezinformarea sunt răspândite pe scară largă și adesea folosite pentru a discredita guvernul”, mai scrie publicația americană în articolul de opinie intitulat „Republica Moldova, următoarea țintă a Moscovei?”.

„Cu atât mai tentantă ar putea deveni Republica Moldova”

Probabil, cu cât actualul impas al armatei ruse din Ucraina se prelungește, cu atât mai tentantă ar putea deveni Republica Moldova, ca mijloc pentru Kremlin de a se revanșa, răsturnând o țară oficial neutră cu doar 2,6 milioane de oameni, mai scriu jurnaliștii americani, notând că Maia Sandu a reușit să facă din țara sa un candidat oficial pentru UE.

Planul Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova

Articolul din „Washington Post” vine în contextul în care președintele moldovean Maia Sandu a afirmat că Rusia are un plan de subminare a Republicii Moldova, „cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

Sandu a susținut o declarație de presă în care a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău, la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre un plan al serviciilor secrete ruse pentru distrugerea Republicii Moldova.

Maia Sandu a declarat că planul Rusiei de „acțiuni subversive” pe teritoriul țării sale nu este unul nou și că tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor instituțiilor de securitate și de asigurare a ordinii publice.

În perioada octombrie-decembrie, poliția și Serviciul de Informații și Securitate au intervenit în mai multe cazuri de „organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violență”, a spus președintele moldovean.

  • „Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Maia Sandu.
  • „Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

Putin a anulat un decret ce recunoștea „suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” în problema transnistreană

Luni, 20 februarie, Kremlinul a transmis că relațiile cu Republica Moldova sunt „foarte tensionate” și a acuzat liderii de la Chișinău că urmăresc o agendă anti-rusă.

Marți, la o zi distanță, președintele rus Vladimir Putin a anulat un decret care data din 2012 și care stabilea, de fapt, principiile directoare ale politicii externe a Federației Ruse, în documentul anulat stipulându-se inclusiv faptul că trebuie găsite „căi de soluționare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.

Potrivit presei ruse, documentul a fost semnat „pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale”.

Măsura de anulare a decretului semnalează că Moscova își reconsideră principiile recunoscute până acum în relațiile internaționale și vine după discursul rostit marți în parlament, în care Vladimir Putin a anunțat că războiul din Ucraina va continua și că este un război de facto cu SUA și NATO. Vladimir Putin a anunțat, de asemenea, că Rusia își suspendă participarea în tratatul bilateral pe care îl are cu SUA în domeniul armelor nucleare, New START.

În decretul anulat se stipulau următoarele:

„Pentru a pune în aplicare în mod consecvent politica externă a Federației Ruse, permițând asigurarea intereselor sale naționale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii și politicii multi-vectoriale în condițiile formării unui nou sistem policentric de relații internaționale, hotărăsc următoarele:

  • 1. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, împreună cu alte organe federale ale puterii executive (...)
  • e) în relațiile cu statele membre ale Comunității Statelor Independente:
  • să continue să participe în mod activ la găsirea unei soluții la problema transnistreană, bazată pe respectarea suveranității, a integrității teritoriale și a statutului de neutralitate al Republicii Moldova în stabilirea unui statut special pentru Transnistria”.

Mesaj puternic al lui Joe Biden pentru Maia Sandu

Președinta Maia Sandu a asistat, marți, la discursul pe care Joe Biden l-a rostit la Varșovia, la Palatul Regal, în prezența a mii de oameni, pentru a marca un an de la invazia rusă în Ucraina.

Încă din primele minute petrecute pe scenă, Joe Biden a salutat prezența șefei statului moldovean. El a menționat că hotărârea moldovenilor de a trăi în libertate i-a făcut să-și câștige independența și i-a pus pe drumul spre aderarea la UE.

  • „Președinta Sandu se află astăzi aici. Sunt mândru să fiu alături de dumneavoastră și de poporul iubitor de libertate al Moldovei”, a spus Joe Biden, cerând publicului să o aplaude.

Ulterior, Casa Albă a transmis că președintele Joe Biden s-a întâlnit miercuri, la Varșovia, cu Maia Sandu, iar șeful Casei Albe „a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Președintele american Joe Biden „a evidențiat asistența în curs de desfășurare a Statelor Unite pentru a ajuta Republica Moldova să își consolideze reziliența politică și economică, inclusiv agenda de reformă democratică și securitatea energetică, și pentru a contracara efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis Casa Albă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău