THE WASHINGTON POST | Războiul din Siria se transformă într-un conflict regional, cu riscul unei conflagraţii extinse

  • 14 Februarie 12:55
THE WASHINGTON POST | Războiul din Siria se transformă într-un conflict regional, cu riscul unei conflagraţii extinse

Un război care a început de la protestele paşnice împotriva preşedintelui Bashar al-Assad degenerează rapid într-o competiţie globală pentru controlul asupra a ceea ce mai rămâne de distrus din Siria, antrenând riscul unui conflict extins.

Sub cerul pe care se îmbulzesc avioanele de luptă ale unei jumătăţi de duzină de ţări, o diversitate de facţiuni susţinute de puterile rivale se războiesc între ele într-o serie ameţitoare de combinaţii. Aliaţii de pe un front de luptă sunt duşmani pe altul. Statele Unite, Rusia, Turcia şi Iranul au trupe pe teren şi acestea intră tot mai mult în coliziune, scrie THE WASHINGTON POST.

Pe parcursul unei singure săptămâni, cea care a trecut, Rusia, Turcia, Iranul şi Israelul au pierdut avioane doborâte de tir ostil. SUA se luptă în acest timp de mai multe zile să respingă forţele miliţiilor tribale siriene susţinute de iranieni, în deşertul estic, apropiind forţele americane de amestecul în conflictul din Siria.

"Riscurile sunt ridicate", a spus Sami Nadir de la Institutul Levant pentru Afaceri Strategice. "În Siria prevalează un nou război rece şi orice escaladare ar putea crea condiţiile pentru un război regional sau internaţional, având în vedere faptul că marile puteri sunt direct prezente pe teren şi nu prin intermediari, cum se întâmpla înainte."

Cele mai recente confruntări survin după ani de lupte în timpul cărora părţile din ceea ce de mult timp a încetat a fi un război civil au ajuns să se bazeze pe puterile externe pentru subzistenţă, aducând în Siria noi arme, soldaţi şi agende.

În situaţia în care Assad a rezistat rebeliunii împotriva lui şi Statul Islamic este înghesuit într-o ultimă fâşie de teritoriu de-a lungul frontierei irakiano-siriene, actorii rivali se luptă acum pentru a contura rezultatul final al războiului.

Guvernul sirian controlează cea mai mare parte a teritoriului, mai mult de jumătate din ţară aflându-se sub controlul fidelilor lui Assad, susţinuţi de Rusia şi Iran.

Statele Unite au influenţă asupra unei suprafeţe situate pe locul doi în ordinea întinderii, de 27% din Siria, care a fost cucerită în cea mai mare parte de la Statul Islamic de forţele conduse de kurzi din nord-est, cu ajutorul armelor, forţei aeriene şi consilierilor de la Operaţiunile Speciale din SUA. Statele Unite spun că vor rămâne până când va exista o reglementare de pace, lăsând deschisă întrebarea despre cât va mai trece până atunci.

Turcia deţine o enclavă în nord, împreună cu rebelii sirieni, şi luna trecută a iniţiat o invazie în enclava kurdă conexă Afrin. Aici, complexitatea războiului este vizibilă pe de-a întregul. Aliatul din NATO al Americii, Turcia se luptă împotriva kurzilor aliaţi cu SUA, care primesc sprijin tacit de la guvernul sirian. Dar guvernul susţine în acelaşi timp miliţiile tribale care îi atacă pe kurzii aliaţi ai americanilor şi consilierii lor americani, în estul Siriei.

Cea care ţine echilibrul general al puterii este Rusia, care a devenit puterea militară dominantă din Siria când a intervenit în numele lui Assad în 2015, iar acum joacă în mod bizar rolul de combatant şi în acelaşi timp de mediator al păcii.

Dar cel mai mare pericol de declanşare a unui conflict extins ţine de amploarea sporită a implicării Iranului. Iranul a furnizat muşchi sub forma trupelor şi banilor care au permis guvernului sirian să revendice majoritatea teritoriilor vaste care au scăpat controlului guvernamental în primii ani de război, amplificând în acest timp prezenţa iraniană în Siria.

Israelul a privit cu alarmă sporită creşterea influenţei Iranului şi miliţiilor sale aliate. Dincolo de frontierele sale, Israelul se confruntă acum cu comando-uri şi forţe aliate cu Iranul, inclusiv mişcarea libaneză şiită Hezbollah şi unele din cele mai puternice miliţii şiite irakiene, care au luptat împotriva trupelor americane din Irak, cu un deceniu în urmă.

Confruntarea din weekend în cadrul căreia un avion de luptă israelian a fost doborât, pentru prima dată din anii 1980, lovit de o salvă trasă de rachetele antiaeriene siriene furnizate de Rusia, a crescut brusc miza pentru Israel şi Iran. Acum cele două state se luptă direct unul împotriva altuia în Siria, pentru prima oară. Confruntarea aeriană a fost declanşată de pătrunderea unei drone iraniene în spaţiul aerian israelian. Chagai Tzuriel, director general al Ministerului de Informaţii al Israelului, a exprimat hotărârea ţării sale de a împiedica Iranul să-şi menţină actualul nivel de influenţă în Siria postbelică. "Toată lumea se gândeşte la ziua de după", a spus el. "Ruşii şi iranienii se aşteaptă să primească partea ce le revine pentru că au salvat regimul. Pur şi simplu devine mai important ca în acest moment să influenţăm conturul pe care îl va avea Siria". Prin trimiterea dronei în spaţiul aerian israelian, Iranul a traversat o "linie roşie", a spus el. "Nu a fost un atac, ci o încercare a limitelor şi regulilor. Pentru iranieni, nimic nu este mai bun decât să testeze limitele şi să nu fie traşi la răspundere şi de aceea noi nu trebuie să le permitem", a adăugat el.

Administraţia Trump şi-a transferat atenţia în Siria, de la ameninţarea reprezentată de Statul Islamic, la prezenţa extinsă a Iranului. În cadrul politicii privind Siria anunţate luna trecută de Departamentul de Stat, 2.000 de militari bazaţi în nord-estul Siriei vor rămâne, printre alte obiective, până când "influenţa iraniană din Siria va fi diminuată şi vecinii Siriei vor fi feriţi de toate ameninţările care emană din Siria".

Totuşi, Iranul a jurat că nu se va permite Statelor Unite să rămână în Siria, creând spectrul unor confruntări suprapuse SUA-Iran şi israeliano-iraniene. "SUA nu vor reuşi să împartă Siria", a spus Ali Akbar Velayati, consilier pentru afaceri externe al liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, conform comentariilor publicate de agenţia de ştiri iraniană Mehr. "Fie vor pleca din Eufratul de est din Siria, fie îi vom da noi afară de acolo".

El a vorbit miercurea trecută, cu o zi înainte ca una din miliţiile susţinute de iranieni, compusă din tribalişti locali, să lanseze un atac de amploare împotriva unei baze militare care aparţine alianţei conduse de kurzi, unde erau prezente trupele SUA. Armata americană a chemat elicopterele militare, avioanele cu reacţie şi aviaţia de atac să reprime atacul.

După erupţiile violente, Turcia, Israelul şi SUA se află în situaţia de a aştepta de la Rusia o temperare a tensiunilor. "Ei sunt dominanţi în Siria şi ei au demonstrat că sunt cei care fac jocurile", a spus Tzuriel. "Eu presupun că Rusia vrea să-şi stabilizeze reuşitele din Siria. A avut reuşite foarte bune, acum vrea să stabilizeze (situaţia), vrea Pax russiana".

Totuşi, mulţi analişti se întreabă dacă Rusia are suficientă influenţă asupra tuturor actorilor, pentru a împiedica escalada să scape de sub control. Rusia a spus că nu a fost informată de miliţie că plănuia să atace baza sprijinită de SUA şi este de asemenea posibil ca Rusia să nu fi avut ştiinţă despre lansarea dronei iraniene, aparent de pe un camion mobil, conform oficialităţilor israeliene.

"Ruşii au mai multă influenţă decât ne dăm noi seama, dar nu atât de multă cât ar dori ei", a spus Salman Shaikh, consultant care mediază între facţiunile siriene. Războiul suferă "mutaţii, dintr-un conflict intrasirian devenind un conflict între state".

Sirienii de rând sunt deseori uitaţi în rivalităţile tot mai mari, continuând să îndure loviturile aeriene, bombardamentele şi, în unele locuri, foamea. Guvernul şi-a intensificat atacurile asupra a două din cele mai întinse teritorii deţinute de rebeli, de la începutul anului, iar numărul victimelor creşte din nou. Conform Violations Documentation Center, care numără victimele civile, 687 de oameni au murit în ianuarie şi alte sute au fost ucişi luna aceasta.

"Războiul sirian nu se stinge şi nu se va stinge", a spus Shaikh.

Articol de Liz Sly şi Loveday Morris

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
15 °C
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,5 m/s
Vin
26 °C
Sâm
25 °C
Dum
25 °C
Lun
25 °C

Curs oficial BNM 16 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 18.7993 -0.1261
USD 16.6137 0.0205
RON 4.0395 -0.0238
UAH 0.6045 -0.0005
RUB 0.2477 -0.0008
Arhivă Radio Chișinău