THE WASHINGTON POST: Putin își construiește relații în Moldova, Kazahstan și statele baltice

  • 19 Mai 2014 09:48
THE WASHINGTON POST: Putin își construiește relații în Moldova, Kazahstan și statele baltice

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE

THE WASHINGTON POST (SUA), 18 mai 2014 - Moscova. Jurând să-i apere pe etnicii ruși oriunde ar trăi, președintele Vladimir Putin a pornit într-o campanie agresivă de reconstruire a mândriei și aplombului poporului rus, despre care afirmă că au fost pierdute o dată cu dezmembrarea Uniunii Sovietice.
Cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale din Ucraina, care vor ajuta la determinarea relațiilor dintre această țară și Rusia, Putin a dat un nou imbold redresării de pe urma a ceea ce el califică drept tragedia istorică ce a împrăștiat Uniunea Sovietică în 15 națiuni.

De la anexarea Crimeii la colectarea petițiilor separatiștilor din Moldova și înmânarea de pașapoarte pentru conaționalii săi din statele baltice, Putin a petrecut ultimele săptămâni concentrat asupra țărilor învecinate, din care multe au minorități etnice ruse substanțiale.

Această strategie plasează Rusia pe o traiectorie de coliziune cu alianța defensivă NATO, deoarece doi din membrii acesteia - Estonia și Letonia - au minorități rusofone semnificative care se plâng de mult timp că sunt discriminate. NATO și-a consolidat patrulele aeriene deasupra statelor baltice și a trimis trupe să facă exerciții pe teren. Rusia a declanșat luna aceasta teste cu rachete și manevre militare masive, inclusiv de-a lungul graniței cu Letonia și Estonia.

Noile eforturi au ajutat la creșterea explozivă a ratei de aprobare internă a lui Putin și i-au inspirat pe unii ruși și rusofoni aflați în alte state. Separatiștii proruși din estul Ucrainei au cerut în cursul săptămânii trecute ca regiunea lor să adere la Rusia. Cu câteva zile înainte, o oficialitate rusă de vârf s-a deplasat în regiunea separatistă Transnistria din Moldova, unde a colectat peste 30.000 de semnături pentru unificarea cu Rusia, potrivit cuvintelor sale.

Demersurile rapide complică eforturile de stabilizare a Ucrainei, care va vota săptămâna aceasta pentru un nou președinte care să-i ia locul prorusului Victor Ianukovici, care a fost îndepărtat de la putere în februarie. Deși ambițiile lui Putin par a nu ajunge până la reconstruirea Uniunii Sovietice, tonul naționalist regăsit impulsionează coeziunea populației rusofone din statele învecinate cu Rusia și din interiorul Rusiei. Chiar dacă Putin se va abține de la o acțiune militară, eforturile lui vor crea probabil puncte de presiune care pot fi folosite împotriva țărilor învecinate care displac Rusiei, spun oficialități și analiști din domeniul securității.

În 1991, când Uniunea Sovietică a început să se scindeze, "milioane de oameni s-au dus la culcare într-o țară și s-au trezit în altele, devenind peste noapte minorități etnice în republici foste unionale, în timp ce națiunea rusă a devenit unul din cele mai mari, dacă nu cel mai mare grup etnic din lume divizat de frontiere", a spus Putin în martie, la ceremonia solemnă desfășurată la Kremlin în timp ce anexa Crimeea. El a spus că Rusia nu-și va mai abandona niciodată frații întru etnie.

Putin a deplâns pierderea influenței Rusiei pe scena mondială, spunând că țara sa a fost umilită în timpul mandatului președintelui Boris Elțîn din anii 1990. El a spus că anexarea Crimeii de către el va intra în istoria rusă, alături de faptele Ecaterinei cea Mare. Mai mult de 80% din populația Rusiei aprobă performanțele profesionale ale lui Putin, conform sondajelor recente.

Rusofonii se regăsesc mult dincolo de granițele Rusiei, în oarecare măsură din cauză că dezmembrarea Uniunii Sovietice a însemnat desprinderea unor teritorii care din punct de vedere istoric au făcut parte din Imperiul Rus - precum Kazahstanul - și în oarecare măsură din cauza migrației economice și a programelor de transfer deliberat de populații din perioada sovietică.

Oficialitățile ruse au menținut deschisă opțiunea intervenției militare directe în estul Ucrainei, cu populația sa consistentă de etnie rusă, chiar dacă s-au abținut de la acțiuni care ar putea declanșa un război ruso-ucrainean. Oficialitățile ruse au sugerat că nu vor recunoaște rezultatele alegerilor din cauza violențelor din est.

Politica lui Putin "realmente a dobândit o calitate foarte diferită și nouă, cea a naționalismului expansionist agresiv", spune Eugene Rumer, analist la Carnegie Endowment for International Peace, care până în ianuarie a s-a ocupat de Rusia în cadrul US National Intelligence Council.

Instabilitatea din estul Ucrainei crează noi provocări pentru NATO, a spus Rumer. Oficialități americane au spus că frustrările interne au fost ațâțate cu ajutorul acordat de ruși sub acoperire. Dacă un scenariu similiar ar fi desfășurat în Letonia sau Estonia, a spus el, cu proteste violente în fruntea cărora s-ar plasa populația rusă care trăiește în aceste țări de generații, "pentru mine nu este deloc clar ce va face NATO".
"Putin crede că NATO este o alianță găunoasă. Că vorbește mult, dar că nu trece la fapte", a spus Rumer. "Și este pe deplin fericit să pocnească NATO în ochi sau în orice parte anatomică a sa și să spună 'Ok, voi iniția tulburările în statele baltice, iar voi ce aveți de gând să faceți?'"

Zgâlțâirea cuștii

Imediat după Ucraina, cea mai vulnerabilă țară ar putea fi Moldova, a cărei regiune Transnistria este punctul cel mai vestic al centurii de teritorii nerusești despre care Putin nota că a făcut parte cândva din Imperiul Rusesc. Odesa și unele zone din estul Ucrainei au făcut de asemenea parte din acel teritoriu, numit de Putin Novorossia sau Noua Rusie.

"Nu este vorba de reconstituirea Uniunii Sovietice", a spus Mark Galeotti, profesor la New York University și expert în probleme de securitate rusești. Dar, a adăugat el, "există această impresie reală că el este țarul care reunește pământurile rusești".

De Ziua Victoriei, sărbătoarea de 9 Mai care marchează victoria Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a participat la festivitățile din Transnistria, în cursul unei deplasări neobișnuite despre care analiștii spun că a semnalat intențiile Kremlinului în privința acestei regiuni.

"Rusia nu doar monitorizează situația, dar va face tot ce este necesar pentru ca locuitorii Transnistriei să vadă rolul nostru de pacificatori și garanți ai securității Republicii Transnistria", a spus Rogozin în timpul vizitei sale, potrivit Interfax.

"Există motive substanțiale pentru ca Moldova să fie preocupată", a spus o oficialitate de rang înalt a administrației Obama, care a vorbit cu condiția anonimatului care îi permite să discute despre gândirea internă. "Chiar dacă nu este o intervenție directă", a spus oficialitatea, "este o modalitate de a putea slăbi guvernul, de a putea zgâlțâi cușca, de a putea spune 'dacă relațiile cu Rusia sunt proaste, întotdeauna vom putea scoate din pălărie asta și vom putea începe să creăm tulburări".

Și Kazahstanul pare a fi nervos. Oficialitățile de aici au propus luna trecută legi care ar include pedepse drastice pentru apelul la separatism. În unele părți din nordul Kazahstanului, etnicii ruși formează mai mult de jumătate din populație, iar președintele Nursultan Nazarbaev lucrează de multă vreme la consolidarea influenței guvernului său în regiune.

Preocupări printre letoni

Putin a anunțat luna aceasta că va acorda noi pensii veteranilor din perioada sovietică ce locuiesc în statele baltice, demers care afectează Letonia și Estonia, unde rusofonii constituie aproximativ o treime și respectiv un sfert din populație. Diplomații ruși din aceste țări au intensificat eforturile de distruibuire a pașapoartelor rusești pentru etnicii ruși, iar oficialitățile letone spun că au constatat o activitate mai dinamică a protestatarilor antiguvernamentali proruși, în ultimele săptămâni.

Noua retorică expansionistă venită de la Kremlin a deranjat multe oficialități. "O astfel de doctrină nu aparține realmente secolului XXI", a spus ministrul de externe leton, Edgars Rinkevics.

Rușii din Letonia se plâng de mult timp de legile care impun școlilor să predea în letonă și care cer totodată cunoștiințe de limbă pentru a deveni cetățean naturalizat. Dar Rinkevics și rusofonii localnici spun că este extrem de improbabil ca instabilitatea care se manifestă în estul Ucrainei să apară în Letonia, țară pe deplin atașată structurilor economice și de securitate europene.

"Această protecție ar fi trebuit să fie declanșată cu 20 de ani în urmă. Din păcate, conducerea rusă nu a făcut nimic atunci. Nu le-a păsat", a spus Serghei Malahovski, editorul unui portal informativ al comunității ruse din Letonia. El spune că primirea Letoniei în NATO și UE face improbabilă revenirea acestei țări în sfera de influență a Rusiei.

În Rusia, promisiunile lui Putin în sprijinul rușilor din străinătate au fost primite cu o aprobare însuflețită. "Greșim atunci când nu răspundem la discriminare", a spus Robert Șlegel, membru al camerei inferioare a Parlamentului rus, care face parte dintr-o comisie care se ocupă de relațiile cu vecinii Rusiei. "Eu cred că ar trebui să fim mult mai categorici".

Articol de Michael Birnbaum

Traducerea: Adriana Buzoianu/abuzoian/cciulu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

FOTO | Seminarul „Securizarea infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”. Luminița Odobescu: „România continuă să fie alături de R. Moldova în eforturile pentru consolidarea rezilienței pe toate palierele”

FOTO | Seminarul „Securizarea infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”. Luminița Odobescu: „România continuă să fie alături de R. Moldova în eforturile pentru consolidarea rezilienței pe toate palierele”

VIDEO | O femeie din Cahul a fost reținută după ce ar fi comandat asasinarea fostului soț

VIDEO | O femeie din Cahul a fost reținută după ce ar fi comandat asasinarea fostului soț

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, la întrevederea cu președintele Senatului României, Nicolae Ciucă: „Avem cu România cea mai intensă comunicare, bazată pe încredere și solidaritate”

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, la întrevederea cu președintele Senatului României, Nicolae Ciucă: „Avem cu România cea mai intensă comunicare, bazată pe încredere și solidaritate”

„În spatele formării blocului „Victoria” stau nu doar serviciile secrete ruse, ci instituții ale Rusiei specializate pe acțiuni diversioniste” (Revista presei)

„În spatele formării blocului „Victoria” stau nu doar serviciile secrete ruse, ci instituții ale Rusiei specializate pe acțiuni diversioniste” (Revista presei)

Reuniune a Dialogului strategic SUA-Republica Moldova, la Washington DC. Securitatea energetică a Republicii Moldova, prin livrările de gaze americane și cele provenite din Mediterana, în centrul discuțiilor

Reuniune a Dialogului strategic SUA-Republica Moldova, la Washington DC. Securitatea energetică a Republicii Moldova, prin livrările de gaze americane și cele provenite din Mediterana, în centrul discuțiilor

LIVE  | Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 26 aprilie 2024

LIVE | Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 26 aprilie 2024

La sfârșitul acestei săptămâni moneda unică europeană se scumpește

La sfârșitul acestei săptămâni moneda unică europeană se scumpește

Circa 40 de experți ai Ministerului Justiției din România vor fi detașați în Republica Moldova pentru a oferi sprijin în procesul de armonizare a legislației cu cea a UE

Circa 40 de experți ai Ministerului Justiției din România vor fi detașați în Republica Moldova pentru a oferi sprijin în procesul de armonizare a legislației cu cea a UE

Maia Sandu, mesaj de recunoștință față de basarabenii care au participat la lichidarea consecințelor dezastrului de la Cernobîl din urmă cu 38 de ani

Maia Sandu, mesaj de recunoștință față de basarabenii care au participat la lichidarea consecințelor dezastrului de la Cernobîl din urmă cu 38 de ani

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția tematică „Să ridicăm noi tricolorul sus!”, dedicată Zilei Naționale a Drapelului de Stat

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția tematică „Să ridicăm noi tricolorul sus!”, dedicată Zilei Naționale a Drapelului de Stat

Arhivă Radio Chișinău