The New York Times | ”Apocalipsa lui Putin” sau de ce postul RT a declanșat o campanie anti-5G în SUA

  • 19 Mai 2019 14:34
The New York Times | ”Apocalipsa lui Putin” sau de ce postul RT a declanșat o campanie anti-5G în SUA

„Telefoanele mobile 5G sunt avangarda erei wireless, plină de mașini, fabrici și orașe interconectate. Potrivit mai multor analiști, indiferent ce țara va domina în noua tehnologie, ea va obține un avantaj competitiv pentru cea mai mare parte a acestui secol. Dar rețeaua de televiziune, situată la doar câteva blocuri de Casa Albă, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la un singur defect ascuns”, scrie The New York Times. „Foarte mic”, a declarat recent o prezentatoare RT America: „Vă poate ucide!”.

„Postul rusesc RT America a lansat o serie de emisiuni intitulate „Experiment periculos asupra umanitatii”, dedicate a ceea ce ”experții” invitați de acesta numesc amenințări serioase pentru sănătate reprezentate de tehnologia 5G, precizează Pagina de Rusia.

Serviciile de informații americane au definit RT drept principalul agent de amestec în alegerile prezidențiale din 2016. Acum postul tv din Rusia face legatura între semnalul 5G si cancerul cerebral, infertilitatea, autismul, tumori cardiace si boala Alzheimer – sustinand ca totul este dovedit stiintific.

„Cu toate acestea, deși RT America, un instrument în mâinile președintelui rus Vladimir Putin, face tot posibilul pentru a semăna temeri în rândul publicului american, pe 20 februarie, Putin a ordonat lansarea rețelelor 5G în Rusia pe un ton care vorbește despre optimism și nu despre o apocalipsa”, noteaza ziarul.

„Analiștii cred că atacul RT împotriva 5G este unul îndrăznet dpdv geopolitic: este orientat asupra unei noi lumi a tehnologiilor futuriste interconectate, care vor patrunde în casele consumatorilor, vor ajuta securitatea națională și vor declanșa dezvoltarea industriilor inovatoare. Companiile din sanatate deja conecteaza dispozitivele la noile proceduri de wellness, „- spune articolul.

„Acesta este un război economic”, sustine Ryan Fox, directorul executiv al New Technology, o firmă de tehnologie care monitorizeza dezinformarea. „Rusia nu are rezultate bune în domeniul 5G, așa că încearcă să submineze și să discrediteze pe ale noastre”.

Kremlinul ar fi bucuros daca guvernele democratice s-ar ciocni pe probleme privind pericolele de mediu și medicale ale 5G „, a declarat Molly McKew, șefa companiei de consultanță Fianna Strategies din Washington DC.

Numarul si agresivitatea atacurilor RT asupra tehnologiei 5G creste pe masura ce industria wireless din SUA incepe sa fie implementata. Astfel, în luna martie, Verizon a anuntat ca serviciul sau 5G va acoperi in curand 30 de orase.

La randul sau, RT America, care a lansat prima sa emisiune-atac asupra 5G în luna mai a anului trecut – si care a fost singura emisiune din acel an – în primele 5 luni ale lui 2019 a lansat deja șapte emisiuni. Ultima, datand din 14 aprilie, a sustinut că copiii expuși la semnale 5G ar suferi de cancer, sângerări nazale și dificultăți de învățare. (…) Sute de bloguri și site-uri web au inceput sa alarmeze America pe tema 5G și rareori, dacă nu chiar deloc, fac referire la originea ruseasca a ingrijorarilor.

Anna Belkina, șefa departamentului de comunicații RT de la Moscova, sare în apărarea emisiunilor despre daunele provocate de  5G:”Spre deosebire de multe alte mass-media, indicam amploarea dezbaterii „, a spus ea într-o corespondență electronică. La intrebarea daca girul dat de Putin tehnologiei 5G in Rusia nu contrazice campania initiata de RT America, ea a răspuns că postul din SUA se concentrează asupra problemelor locale ale 5G, nu asupra „lansării în Rusia”.

„(…) Experții spun că scopul Moscovei este de a destabiliza Occidentul prin subminarea încrederii în liderii democrați, în instituții și în viața politică. În acest sens, rețeaua RT întărește vocea disidenței, seamana discordie și adanceste disputele sociale. Înainte RT se concentra pe tehnologia frackingului – metoda de fracturare hidraulică utilizata la zacamainte de sisturi – vaccinare și organisme modificate genetic (…) În prezent, rețeaua folosește metodele sale împotriva 5G, relatand selectiv cele mai senzationale afirmatii și oferind tribuna marginalilor care critica tehnologia fără fir.

„Toate telefoanele mobile folosesc undele radio. RT America tinde să spuna despre aceste unde ca sunt „radiație”, aparent asociându-le cu razele foarte puternice de la capătul îndepărtat al spectrului electromagnetic, cum ar fi razele X și razele ultraviolete, care în doze mari pot dăuna ADN-ului și provoca cancerul. Dar undele radio folosite în comunicațiile mobile se afla in celalalt capat al spectrului, între frecvențele radiodifuzarii și culorie luminii vizibile”, noteaza The New York Times. – Frecvențele utilizate în 5G sunt mai mari decât cele folosite în ​​telefoanele mobile de generatie mai veche, ceea ce permite transferul mai rapid de date”.

În ultimii ani, o mulțime de cercetări științifice au examinat cu atenție tehnologiile wireless pentru potențiale riscuri pentru sănătate. Conform oficialilor guvernamentali, toate datele, inclusiv ale Organizației Mondiale a Sănătății, nu confirma amenințările apocaliptice.

Oponenții 5G susțin că frecvențele înalte utilizate de această tehnologie vor face noile telefoane și turnurile de comunacitii 5G surse ale mortii. Cu cât frecvența este mai mare, cu atât este mai periculoasă pentru organismele vii „, a declarat un jurnalist RT.

„Oamenii de stiinta spun însa ca RT a intors pe dos adevarul. Cu cat frecventele radio sunt mai mari, cu atat mai putin penetreaza pielea umana, reducand efectele asupra organelor interne ale corpului, inclusiv a creierului”.

Emisiile 5G ar trebui sa fie mai sigure decat generatiile anterioare, sustine dr. Marvin K. Ziskin, medic si profesor emerit de radiologie si fizica medicala la Scoala de Medicina a Temple University.

Problemele de sanatate au fost exprimate anul trecut, cand un mare studiu federal a aratat ca semnalele 2G ar putea provoca cancer de creier la sobolanii de sex masculin. Dar oficialii au fost sceptici in privinta paralelei directe cu oamenii, spunand ca oamenii sunt supusi unor doze mult mai mici „, se arata in articol.

Cu toate acestea, RT si-a asumat un rol activ în răspândirea fobiilor, prezentând debutul de 5G în termeni biblici – (…) ”Apocalipsa 5G”. Moderatorul RT America declarand fals că medicii, oameni de știință și organizațiile de mediu cer interzicerea 5G.

„RT alimenteaza cu succes un ecosistem orientat spre conspirație”, spune John Kelly, director executiv al Graphika, o companie de analiză a rețelelor. „Acest lucru are un impact real si aduce foloase”.

Interesant este ca lumea științifică din Rusia a adoptat o poziție diametral opusa celei demonstrate de RT America: frecvențele ridicate ale comunicării 5G sunt de fapt benefice pentru sănătatea umană. Se recomandă utilizarea acestora pentru vindecarea rănilor, întărirea sistemului imunitar și tratarea cancerului. Se spune că milioane de pacienți ruși au fost supusi diferitelor forme de terapie cu unde de frecvență înaltă. Conform cercetărilor științifice, clinicile de frumusețe din Moscova utilizează aceste frecvențe pentru a regenera pielea, iar o companie din Rusia sustine ca undele pot elimina ridurile si pot lupta impotriva caderii parului.

Ryan Fox, șeful New Knowledge, a subliniat că atacul agresiv al RT asupra 5G sugerează că Moscova este mai puțin interesată să servească publicul, decât să diminueze avantajul Washingtonului în cursa globală pentru viitorul digital.

„Acesta este un război informațional”, conchide el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău