Testul la poligraf nu va mai elimina din concurs candidații la șefia ANI

  • 10 Aprilie 2018 14:32
0%
00:00:00
00:00:00

Testul la poligraf nu va mai avea un caracter eliminatoriu pentru candidații la funcțiile de președinte și vice-președinte al Autorității Naționale de Integritate. Curtea Constituțională a decis că această prevedere nu corespunde Legii supreme. Totodată, testul la detectorul de minciuni rămâne a fi unul obligatoriu. 

Curtea Constituțională a fost sesizată de către un fost candidat la funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate, Teodor Cârnaț, care, în octombrie 2017, a picat testul la poligraf și a fost eliminat din concurs de Consiliul de Integritate al ANI. El a contestat în instanță această decizie, invocând mai multe  abateri. Teodor Cârnaț s-a plâns în fața Curții Constituționale că testul la poligraf la care a fost supus ar fi fost o tortură ce a durat peste 6 ore și și-a exprimat îngrijorarea că informațiile furnizate, ce vor fi păstrate cel puțin trei ani potrivit legii, ar putea fi utilizate împotriva sa în anumite circumstanțe. În final, Curtea Constituțională a admis doar o singură solicitare, referitoare la caracterul eliminatoriu al testului la poligraf. 

Se declară neconstituțional textul ”...și care a susținut proba detectorului comportamentului simulat (poligraf)”, din art. 11, al.12, din Legea 132 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate”, a declarat președintele Curții, Mihai Poalelungi.

În acest fel, testul la poligraf nu va mai fi decisiv pentru eliminarea din concurs a candidaților la funcțiile de conducere ale ANI, a subliniat reclamantul Teodor Cârnaț.

„Consiliul de Integritate nu era în drept să mă elimine din concursul pentru ocuparea funcției de președinte al Autorității Naționale de Integritate. Pe viitor, testul la poligraf va fi mai mult ca o sursă de informare pentru organele statale și nu va fi un test eliminatoriu, fiind că nici într-un stat democratic nu poate un expert poligrafolog să decidă cine să conducă această țară și cine să acceadă la funcții publice sau dee demnitate publică.”

Menționăm că anterior mai mulți experți au atras atenția asupra faptului că testul la poligraf, potrivit Legii cadru care reglementează această activitate, este obligatoriu pentru anumite funcții în stat, dar are un caracter consultativ și candidații nu pot fi eliminați din concurs, dacă nu îl susțin. Pe de altă parte, Legea cu privire la ANI prevede expres,  că doar candidații care au susținut proba detectorului comportamentului simulat, adică a poligrafului, pot câștiga concursul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău