Testul american cu rachetă de croazieră cu rază medie va relansa cursa înarmării, avertizează Beijingul

  • 20 August 2019 14:31
Testul american cu rachetă de croazieră cu rază medie va relansa cursa înarmării, avertizează Beijingul

Testul american cu rachetă convențională de croazieră cu rază de acțiune medie va relansa cursa înarmării, și-a exprimat marți regretul guvernul chinez, atenționând împotriva unei "escaladări a confruntărilor militare", informează AFP.

Testul SUA efectuat duminică în largul Californiei "va avea consecințe negative grave pentru securitatea regională și internațională", a avertizat în fața presei purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Geng Shuang.

Tirul de rachetă, întreprins la mai puțin de trei săptămâni după expirarea Tratatului privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF), denunțat de SUA, "demonstrează că adevăratul scop al retragerii americane era (...) de a avansa fără rețineri spre dezvoltarea de rachete și de a lupta pentru (a deține) superioritatea militară unilaterală", a declarat Geng.

În termeni foarte similari celor folosiți mai devreme marți de Federația Rusă, purtătorul de cuvânt al diplomației chineze a apreciat că gestul Washingtonului "va relansa cursa înarmării și va duce la o escaladare a confruntărilor militare, ceea ce va avea consecințe negative pentru securitatea regională și internațională".

Pentagonul a anunțat luni că armata americană a efectuat duminică un test cu rachetă convențională de croazieră cu rază medie de acțiune, lansată de pe coasta sa vestică. Testele cu acest tip de rachetă ar fi fost interzise prin INF, din care SUA s-au retras pe 2 august, acuzând Rusia de încălcarea lui. Testul a fost efectuat de pe insula San Nicolas, duminică la ora locală 14:30, a precizat Pentagonul. AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău