Testele gratuite pentru depistarea COVID-19 vor începe în Cehia pe 18 decembrie

  • 25 Noiembrie 2020 14:13
Testele gratuite pentru depistarea COVID-19 vor începe în Cehia pe 18 decembrie

Republica Cehă ar urma să înceapă din 18 decembrie să efectueze gratuit teste antigen pentru depistarea COVID-19 pentru toți cetățenii care doresc, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Jan Blatny, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

 

Cehia a fost una dintre cele mai afectate țări din Europa de valul al doilea al pandemiei de COVID-19. Autoritățile cehe intenționează să ridice unele dintre măsurile instituite în urmă cu câteva săptămâni care au contribuit la încetinirea răspândirii noilor infectări cu coronavirus.

Premierul Andrej Babis a declarat marți că dorește ca, până la Crăciun, toți cetățenii să poată fi testați voluntar și gratuit pentru depistarea noului coronavirus, extinzând utilizarea testelor antigen, care sunt mai rapide și mai facile logistic decât testele standard PCR, dar mai puțin precise.

Alte țări au folosit astfel de teste pentru testarea în masă a populațiilor.

"Ideea este foarte simplă: în primele trei săptămâni în decembrie, când vom merge cu toții la cumpărături, probabil că unii dintre noi vor fi infectați...iar asta ar trebui să apară în preajma Crăciunului", a declarat Blatny pentru site-ul de știri SeznamZpravy.cz.

Luni, nivelul de risc a fost redus de la cinci - cel mai ridicat de pe scara stabilită de guvern - la patru. Aceasta înseamnă că restaurantele, unele școli și majoritatea magazinelor rămân închise, dar s-ar putea redeschide încă de săptămâna viitoare dacă tendința actuală se va menține și va permite o nouă scădere a nivelului de risc.

Cehia, țară cu 10,7 milioane de locuitori, a efectuat 2,9 milioane de teste standard de laborator de la începutul pandemiei, cu care au fost depistate până marți 502.534 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău