Testele cu rachete ale Rusiei au determinat Letonia să închidă parțial spațiul aerian de la Marea Baltică

  • 04 Aprilie 2018 18:59
Testele cu rachete ale Rusiei au determinat Letonia să închidă parțial spațiul aerian de la Marea Baltică

Rusia a început să testeze rachete cu muniție reală miercuri în Marea Baltică, alertând Letonia, țară membră a NATO, potrivit căreia aceste exerciții au forțat-o să închidă parțial spațiul aerian comercial de la Marea Baltică, relatează Reuters.

Ministerul Apărării de la Moscova anunțase luni, 2 aprilie, că Flota rusă din Marea Baltică, având baza în enclava Kaliningrad, se pregătește pentru antrenamente de rutină, exerciții ce prevăd și trageri asupra unor ținte aeriene și maritime.

'Este o demonstrație de forță', a declarat premierul leton Maris Kucinskis pentru Reuters.'Este greu de înțeles că aceasta se poate întâmpla atât de aproape de țara noastră', a adăugat el, în contextul în care autoritățile letone afirmă că testele cu rachete se desfășoară deasupra zonei economice exclusive a Letoniei.

Riga și-a închis parțial spațiul aerian pe o perioadă de trei zile, cât durează testele, iar Suedia a emis de asemenea o alertă privind traficul maritim civil și a anunțat că ar putea exista întârzieri și perturbări în traficul aerian.

Agenția suedeză pentru transporturi a instituit temporar o așa-numită 'zonă de pericol', unde este valabilă această alertă, în sudul Mării Baltice, redirecționând traficul aerian și maritim.

Aceste teste și exerciții militare din Marea Baltică urmează unor aplicații de amploare desfășurate în septembrie și care s-au întins de la Marea Neagră la Marea Baltică. Respectivele manevre au provocat critici din partea Occidentului, dată fiind amploarea lor, NATO denunțând o lipsă de transparență din partea Moscovei.

Într-o perioadă de tensiuni acute între Rusia și Occident, oficialii NATO se tem că orice incident care ar implica o navă sau un avion civil ar putea declanșa un conflict pe scară largă. Moscova acuză Alianța Nord-Atlantică de propagandă antirusească.

Ministerul Apărării leton l-a convocat la începutul acestei săptămâni pe atașatul militar rus, exprimându-și preocuparea și ridicând problema legată de termen. Rusia susține că desfășoară aceste exerciții pentru a-și testa capacitățile după trecerea iernii.

'Exercițiile durează trei zile într-o zonă cu trafic aerian intens și având în vedere ceea ce se întâmplă în prezent în relațiile dintre Occident și Rusia, cred că este o acțiune destul de provocatoare', a declarat ambasadorul leton la Moscova, Maris Riekstins, pentru televiziunea letonă. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău