Termoelectrica își diversifică sursele de energie utilizate

  • 07 Iulie 2020 09:50
Termoelectrica își diversifică sursele de energie utilizate

Termoelectrica își diversifică sursele de energie utilizate, prin producerea energiei termice din biomasă. Echipa examinează soluții prin care să crească confortul consumatorilor și să contribuie la prestarea serviciilor de termoficare sustenabile și cât mai prietenoase mediului, transmite IPN cu referirea la un comunicat de presă al companiei.

Termoelectrica planifică să lanseze un proiect care prevede producerea energiei termice din biomasă, la centralele termice suburbane, aflate în gestiune. Astfel, noile tehnologii ecologice, care urmează să fie aplicate, în următorii ani, vor asigura cu energie termică un număr generos de consumatori (5500 de apartamente, 110 case, 40 de întreprinderi, 12 grădinițe publice, 25 de unități de învățământ și 8 instituții medicale).

Pentru a demonstra eficiența acestei inițiative, Termoelectrica a devenit partener al unui proiect pilot unic în Republica Moldova, alături de Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor (IGFРP) și Terravesta Ltd (Marea Britanie), care prevede integrarea plantei energetice Miscanthus în ciclul de producere a energiei termice în sistemele de termoficare centralizată.

Proiectul prevede instalarea unui generator de căldură cu o putere nominală de 120-130 kW în incinta instituției, care să funcționeze cu combustibil produs din culturile energetice precum este Miscanthus-ul, plantă testată cu succes de către IGFРP pe terenurile de cercetare aferente acestuia.

Inițiativa dată a fost desemnată câștigătoare în cadrul unui concurs al proiectelor de inovare și transfer tehnologic, organizat de către Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare și urmează a fi cofinanțat de Termoelectrica și din bugetul de stat în proporție de 50% fiecare.

Termoelectrica își asumă cheltuielile de procurare a echipamentului necesar generării de energie termică, pentru asigurarea confortului necesar perioadei reci a anului în incinta IGFPP, iar din bugetul de stat urmează să fie acoperite cheltuielile legate de procesul tehnologic de pregătire a combustibilului. Valoarea totală a investiției a acestui proiect pilot este de circa 1,7 milioane de lei.

Veaceslav Eni, director general al Termoelectrica, susține că această propunere tehnică se integrează în viziunea strategică de extindere a serviciilor de producere și furnizare centralizată a energiei termice. „Oferă posibilitatea creșterii calității serviciilor oferite unor categorii de consumatori, care, din cauza poziționării la periferiile municipiului Chișinău, întâmpină dificultăți în alimentarea calitativă cu servicii de termoficare”, precizează Veaceslav Eni.

Larisa Andronic, director al IGFPP consideră că implementarea Miscanthus-ului în producerea biocombustibilului va aduce rezultate bune în avansarea spre soluții tehnice și economie circulară. „Lotul demonstrativ, fondat cu suportul partenerilor din Marea Britanie, ce include cele mai promițătoare genotipuri, va servi drept bază pentru implementarea proiectului pilot de transfer tehnologic împreună cu Termoelectrica, ce va demonstra eficiența relațiilor dintre cercetare și producere”, susține Larisa Andronic.

Anatolii Sandu, reprezentant Terravesta R&D în Europa de Sud-Est și în țările CSI e de părere că, utilizarea la scară largă a acestei soluții energetice va reduce din dependența de import a combustibililor. „Miscanthus este o cultură rentabilă și sustenabilă, care va aduce doar beneficii mediului și va reduce dependența noastră de combustibili fosili”, consideră Anatolii Sandu.

Miscanthus este o plantă energetică multianuală cu ciclu de viață și productivitate de 25 de ani, pe larg utilizată drept biocombustibil în producerea energiei termice în multiple țări europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău