Termoelectrica continuă să investească în îmbunătățirea calității serviciilor oferite

  • 12 Mai 2020 11:21
Termoelectrica continuă să investească în îmbunătățirea calității serviciilor oferite

Termoelectrica urmează să implementeze pe parcursul anului 2020 mai multe proiecte strategice de investiții, ce vor avea drept impact îmbunătățirea calității serviciilor prestate și eficientizarea operațională a întreprinderii, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al întreprinderii.

Termoelectrica precizează că ANRE a aprobat un plan de investiții, cu un buget de 353 de milioane de lei, care prevede mai multe lucrări menite să asigure sporirea confortului consumatorilor, precum și eficientizarea proceselor și îmbunătățirea infrastructurii de producere a energiei electrice și termice și distribuție a energiei termice.

Planul de investiții presupune reparația capitală a 14 tronsoane de conducte termice cu lungimea totală de cca 5,5 km și izolarea termică a cca 6,5 km de conducte termice supraterane; reabilitarea utilajului termotehnic; dotarea cu noi echipamente a sistemului de transmitere a datelor și instalarea a 42 Puncte Termice Individuale în 16 blocuri locative și 9 instituții publice/sociale din mun. Chișinău.

Directorul general al Termoelectrica, Veaceslav Eni, a declarat că toate investițiile pentru acest an sunt direcționate pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii operaționale, de producere a energiei termice și electrice și distribuție a energie termice, iar rezultatul așteptat este o eficiență crescută și oferirea soluțiilor sigure și inteligente de termoficare centralizată pentru consumatori.

Totodată, Termoelectrica este implicată în procesul de pregătire a noului Proiect de Îmbunătățire a Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, ce urmează a fi finanțat de Banca Mondială. La etapa actuală, specialiștii întreprinderii elaborează proiectele de sarcini, iar Ministerul Economiei și Infrastructurii analizează aspectele privind procedurile de negociere și aprobare a Acordului de finanțare.

Investițiile din acest proiect presupun construcția unor noi surse de generare și reconstrucția celor existente, ceea ce va permite creșterea cu circa 50% a volumului de energie electrică și cu cca 25% a energiei termice produse în cogenerare.

O altă componentă importantă o constituie implementarea unor măsuri de eficientizare a consumului de energie termică în blocurile locative, prin reabilitarea și modernizarea sistemelor interne de încălzire, fapt ce va permite diminuarea facturilor la energie termică a consumatorilor finali dar și asigurarea calității înalte a serviciului prestat.

În contextul situației epidemiologice din țară, lucrările de investiții și cele de mentenanță se realizează, deocamdată, în zonele în care nu există expuneri ale personalului, respectându-se totodată toate recomandările autorităților privind prevenirea infecției cu COVID-19.

Proiectul urmează a fi aprobat în această vară și va fi implementat pe o perioadă de 4 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău