Termenul de tranziție la televiziunea digitală terestră ar putea fi amânat
-
16 Septembrie 2017 22:43
Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) anunță inițierea consultărilor publice pe marginea proiectului de lege care prevede extinderea până la 01 martie 2020 a termenului de tranziție la televiziunea digitală terestră în Republica Moldova, Termenul fixat inițial a fost 17 iunie 2015, ulterior fiind extins până la 31 decembrie 2017, transmite IPN.
În nota informativă se spune că o parte dintre radiodifuzorii care au obținut licențe de emisie pentru utilizarea capacității primului multiplexor cu acoperire națională au solicitat Consiliului Coordonator al Audiovizualului, din motive financiare, să le fie extins termenul de începere a emisiei. Persistă riscul că aceștia, după sistarea la 31 decembrie 2017 a televiziunii analogice terestre vor trebui să se limiteze doar la emisia prin rețelele TV cablu, lipsind telespectatorii de programele posturilor TV respective, recepționate anterior în format analog.
În nota informativă se mai amintește că autoritățile și-au asumat angajamentul de a asigura accesul la programe audiovizuale pentru familiile defavorizate după sistarea emisiei în format analog, aceste familii urmând fi dotate gratuit cu convertoare pentru recepția semnalului TV digital, din contul bugetului de stat.
Solicitat de IPN, expertul media Eugeniu Rîbca, a spus că se extinde termenul fără a exista argumente plauzibile. „De vină nu este capacitatea limitată a întreprinderii Radiocomunicații de a acoperi teritoriul Republicii Moldova cu semnal digital, ci faptul că guvernările care s-au perindat în ultimii ani nu au asigurat condițiile recepționării semnalului digital de către populația Republici Moldova. Potrivit ultimelor informații cel puțin 80 la sută din teritoriul Republicii Moldova este acoperit cu semnal al televiziunii digitale”, a spus Eugeniu Rîbca.