Termenul de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunile ușoare ar putea fi majorat

  • 03 August 2022 10:24
Termenul de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunile ușoare ar putea fi majorat

Termenul de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunile ușoare ar putea fi modificat. Autoritățile au prezentat pentru consultări publice un proiect de lege prin care se propune modificarea prevederii normative instituite la art. 60 alin. (1) lit. a) din Codul penal prin substituirea termenului de prescripție de ”2 ani” cu termenul de ”3 ani” de la data săvârșirii infracțiunii ușoare.

Potrivit autorilor, această modificarea ar avea un rezultat pozitiv asupra examinării altor cauze penale, în care deși sunt cercetate infracțiuni ușoare, investigațiile sunt complexe și necesită timp mai îndelungat (efectuarea expertizelor, contestarea de către învinuit a actului administrativ al SFS etc.), scrie Bizlaw.md.

La fel termenul de prescripție de doi ani, deseori este unul insuficient pentru tragerea la răspundere penală a făptuitorilor care au comis infracțiuni ușoare din motivul tergiversării examinării cauzei (la faza de urmărire penală și judecată – instanța de fond și Curtea de Apel) de către părțile în proces.

În acest context, autorii mai precizează că, examinarea problematicii abordate prin prisma dreptului comparat, denotă faptul că, potrivit art. 154 alin. (1) lit. e) din noul Cod penal al României ”Termenele de prescripție a răspunderii penale sunt: e) 3 ani când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii care nu depășește un an sau amenda.”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău