Termenul de detenție al lui Vlad Filat ar urma să fie redus

  • 01 August 2019 18:40
Termenul de detenție al lui Vlad Filat ar urma să fie redus

Termenul de detenție al fostului premier Vlad Filat ar urma să fie redus cu 685 de zile sau aproximativ un an și 9 luni, potrivit unei decizii a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Motivul este faptul că Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare în octombrie 2015, se află în detenție în condiții ”inumane și degradante”, după cum a declarat avocatul acestuia, Victor Munteanu, pentru Ziarul de Gardă.

El a explicat că decizia a fost luată în conformitate cu o hotărâre CEDO, din martie 2019, care a considerat reducerea termenului de detenție ca remediu pentru a compensa zilele petrecute în condiții inumane și degradante. Deocamdată, nu se cunoaște care este procedura de punere în aplicare a deciziei judecătorești, deoarece nu este cunoscută motivarea instanței, a mai spus avocatului lui Vlad Filat. În 2015, fostul premier a primit o pedeapsă de 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență.

Din 1 ianuarie 2019 au intrat în vigoare noi modificări la Codul de procedură penală care prevăd că persoanele deținute cel puțin zece zile în condiții inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri bănești, mai amintește Ziarul de Gardă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău