Termen vehiculat pentru vaccinul împotriva COVID-19. Experții spun că este riscant, la alte vaccinuri s-a lucrat ani de zile

  • 01 Aprilie 2020 15:58
Termen vehiculat pentru vaccinul împotriva COVID-19. Experții spun că este riscant, la alte vaccinuri s-a lucrat ani de zile

Un an și jumătate poate părea un interval mare de timp, însă în ceea ce privește dezvoltarea unui vaccin acest termen este insignifiant, informează CNN, care citează mai mulți cercetători și medici.

Aceasta este fereastra oferită de administrația Trump pentru dezvoltarea unui vaccin pentru combaterea pandemiei de coronavirus, iar unii experți spun că termenul este prea scurt și ar putea avea un preț asupra sănătății oamenilor.

Termenul de 18 luni a început să fie vehiculat după ce președintele american Donald Trump a spus într-o întâlnire televizată, alături de șefii companiilor farmaceutice, că "un vaccin ar putea fi gata în trei-patru luni". Doctorul Antohy Fauci, care conduce Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, l-a contrazis pe președinte, spunând că ar fi vorba mai degrabă de 12-18 luni.

Cu toate acestea, experții și oamenii de știință implicați în dezvoltarea vaccinurilor sunt sceptici în privința acestui termen. 

"Tony Fauci a spus 18 luni, cred că este un termen optimist. Poate dacă toate stelele se aliniază, însă probabil va dura mai mult", a spus doctorul Peter Hotez, expert în boli infecțioase și dezvoltare de vaccinuri la Baylor College of Medicine din Texas, care a lucrat la un vaccin pentru SARS.

Doctorul Paul Offit, co-inventatorul vaccinului de succes împotriva rotavirusului, a vorbit mai direct. "Când doctorul Fauci a spus între 12 și 18 luni, am crezut că a fost ridicol de optimist. Sunt sigur că și el a crezut același lucru".

Dezvoltarea unui vaccin durează ani de zile, nu luni

La două săptămâni după întâlnirea dintre Trump și executivii companiilor farmaceutice, primul test finanțat de autorități pentru un vaccin împotriva coronavirusului a început la Kaiser Permanente Washington Health Research Institute din Seattle, iar apoi s-a extins la Universitatea Emory din Atlanta. 45 de voluntari participă la prima fază a testelor, despre care Fauci a spus că a fost lansată "în timp record".

Experții spun că programul anunțat este în cel mai bun caz ambițios. "Nu cred că s-a mai făcut așa ceva la scară industrială în 18 luni", spune doctorul Amesh Adalja de la Universitatea Johns Hopkins. "Dezvoltarea unui vaccin se măsoară în ani de zile, nu luni".

Doctorul Emily Erbelding, expert în boli infecțioase la Institutul Național de Alergii și Boli infecțioase din SUA (NIAID), care face parte din Institutul Național de Sănătate, spune că dezvoltarea unui vaccin obișnuit durează între 8 și 10 ani. "18 luni cred că este viteza maximă la care putem lucra" a mai spus Erbelding, citând termenul avansat de șeful ei, însă a menționat că acest ritm accelerat presupune "să nu fie analizate toate datele".

Vaccinul dezvoltat folosește un tehnologie nouă

Vaccinul aflat în teste a fost creat folosind o tehnologie nouă, care ar putea reduce termenul dezvoltării unui vaccin cu luni de zile. Însă această tehnologie nu a fost aprobată până în prezent pentru distribuiție.

Dezvoltat de cercetătorii NIAID și cei ai companiei Moderna, produsul experimental nu folosește virusul viu, ci a fost construit pe baza informațiilor genetice ale coronavirusului oferite de China.

Cât a durat obținerea altor vaccinuri

În 2006, vaccinul co-inventat de Offit pentru rotavirus a fost lansat, cu rezultate bune. Întregul efort pentru producerea lui a durat 26 de ani, dintre care 16 ani doar testele, a declarat Paul Offit pentru CNN.

În noiembrie 2019, Organizația Mondială a Sănătății a precalificat un vaccin pentru Ebola, anunțând că a fost cel mai rapid proces de precalificare pe care l-a efectuat vreodată. A durat aproximativ cinci ani pentru obținerea unui produs licențiat, a spus Seth Berkley, CEO al companiei Gavi.

Epidemia de SARS a izbucnit în 2003, dar abia în 2016 a fost gata un vaccin pentru teste, conceput în Texas de echipa doctorului Peter Hotez de la Baylor College of Medicine. Totuși, acesta spune că termenul lung a fost cauzat și de lipsa banilor, iar dacă ar fi avut fonduri mai mari este posibil ca vaccinul să fi fost gata până acum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău