Teritoriul Republicii Moldova rămâne sub amenințarea dronelor și rachetelor (Revista presei)

  • 28 Septembrie 2023 10:33
Teritoriul Republicii Moldova rămâne sub amenințarea dronelor și rachetelor (Revista presei)

Teritoriul Republicii Moldova rămâne sub amenințarea dronelor și rachetelor. Invazia militară rusă ilegală din Ucraina distruge ultimele rămășițe de normalitate din această țară, dar și din Republica Moldova, scrie analistul politic Mihai Isac în editorialul său din deschide.md.

Potrivit publicistului, nici un centrimetu din teritoriul național al Republicii Moldova nu mai este în siguranță. După incidentele de acum câteva luni din nordul țării, așa-zisele autorități ale regimului separatist din stânga Nistrului au anunțat că în noapte de miercuri spre joi au fost găsite alte bucăți de rachetă în apropierea satului Chițcani. Cu pași mărunți, dar decisivi, Chișinăul încearcă să răspundă noilor provocări de securitate provocate de ofensiva rusă. Republica Moldova a cumpărat un radar de monitorizare a spațiului aerian. Achiziția s-a făcut din bani alocați din bugetul de stat, iar suportul informațional și logistic a fost asigurat de specialiști francezi. Poate curând, cu sprijinul României, dar și al altor state partenere, armata Republicii Moldova va putea spune „Pe aici nu se trece” amenințărilor aeriene venite din Est.

La Chișinău se discută intens despre perspectiva aderării Republicii Moldova și a Ucrainei la UE. Ce s-ar întâmpla cu Transnistria dacă aceste țări ar deveni membre ale Uniunii Europene? DW analizează un eventual răspuns la această întrebare.  Chișinăul are nevoie de victoria Ucrainei. Potrivit publicației, o Rusie slăbită de război sau învinsă nu ar avea nicio pârghie prin care și-ar putea menține influența pe o fâșie de pământ cu lățimea de 30 de kilometri, situată între o Moldovă membră a UE și o Ucraină membră a UE. Probabil că oligarhul transnistrean Gușan, care este și cetățean ucrainean cu afaceri de miliarde în Ucraina și Germania si care controleaza regimul separatist, va încerca să negocieze cu Chișinăul. Va încerca să negocieze soarta proprietăților sale după reintegrarea țării, sugerează DW.

News Maker scrie astăzi despre cine va fi noul ministru al Finanțelor, ce se va întâmpla cu tariful la gaz și încotro pleacă primele persoane în stat

Ziarul de Gardă, publică  detalii noi despre operațiunea secretă în care a fost implicată Arina Spătaru și cum i-a propus un lider de partid să meargă la CNA. Arina Spătaru „președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), care a devenit „agentă sub acoperire”, după ce Liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a îndemnat-o să depună un denunț pe numele deputatului transfug Alexandr Nesterovschi în perioada în care acesta încerca să o racoleze pentru a lucra în echipa lui Ilan Șor”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău