Tentative de asasinat | Ramzan Kadyrov, bănuit că a ordonat asasinarea unui disident cecen

  • 06 Iulie 2020 16:38
Tentative de asasinat | Ramzan Kadyrov, bănuit că a ordonat asasinarea unui disident cecen

Un disident cecen, în vârstă de 43 de ani, critic al liderului cecen Ramzan Kadyrov, a fost împușcat mortal în orașul austriac Gerasdorf, sâmbătă pe 4 iulie.

Cotidianul austriac OE24 scrie că un bărbat a fost ucis prin împușcare, sâmbătă, în apropierea unui centru comercial din localitatea Gerasdorf, aflată la 20 km de Viena. Poliția austriacă a stabilit că disidentul cecen era solicitat de azil politic în Austria, notează defenseromania.ro.

Postul de radio austriac ORF a precizat că doi cetățeni ruși de origine cecenă, în vârstă de 47 și 37 de ani, au fost arestați în cadrul investigației.

Un suspect, care a fost identificat la scurt timp de autoritățile austriece ca cetățean rus, a fost reținut câteva ore mai târziu, la aproximativ 200 de kilometri de Linz. Pe 5 iulie, poliția austriacă, a arestat un alt bărbat despre care credea că este un simplu martor. După ce l-a interogat pe bărbat, poliția a dispus reținerea lui în calitate de suspect. 

Potrivit publicației NOE.orf.at, care citează surse din diaspora cecenă din Europa, omul ucis este un blogger originar din Cecenia, pe numele său Mamihan Umarov. Acesta ar fi criticat, în repetate rânduri, activitatea politică a liderului cecen Ramzan Kadyrov.

Potrivit RFE/RL, Umarov era cunoscut ca fiind fost mercenar și fost angajat al Serviciului de Securitate din Republica Cecenă Ichkeria – guvernul separatist și nerecunoscut al Ceceniei, care luptă pentru independența Ceceniei față de Federația Rusă. Umarov deținea un canal de YouTube cu numele ’’Anzor from Vienna’’ unde de mai multe ori a vorbit despre implicarea serviciilor speciale ruse în tentative de asasinat împotriva disidenților politici și a foștilor separatiști ceceni din Ichkeria, aflați Europa.

Lista cu disidenții ceceni care l-au crticat pe liderului cecen Ramzan Kadyrov și care, fie au fost omorâți, fie au reușit să scape în urma unor tentative de asasinat.

În februarie 2020, bloggerul cecen Tumso Abdurakhmanov a fost atacat în Suedia. Acesta a reușit să scape cu viața în urma unei tentative de asasinat.

Pe 30 ianuarie 2020, Imran Aliev, blogger cecen și critic al lui Ramzan Kadîrov, a fost înjunghiat mortal într-un hotel din orașul francez Lille. În vârstă de 44 de ani, Aliev a fost victima unui omor la comandă care, potrivit poliției locale, „are toate indiciile unui asasinat motivat politic". Imran Aliev a fost înjunghiat de 135 de ori. Autoritățile franceze au spus, la momentul respectiv, că persona care l-a asasinat pe Imran Aliev este un bărbat de origine rusă și care a părăsit Franța la scurt timp după ce a comis crima.

Zelimkhan Khangoshvili, un fost lider insurgent cecen, a fost împușcat mortal pe 23 august 2019 într-un parc din Berlin. Acesta participase la cel de-al doilea război cecen, luptând împotriva trupelor ruse de partea separatiștilor. După război a fost dat în urmărire generală în Rusia.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău