Tentativa de contrabandă cu masă lemnoasă, contracarată de ofițerii INI de comun cu procurorii PCCOCS

  • 18 Martie 10:46
Tentativa de contrabandă cu masă lemnoasă, contracarată de ofițerii INI de comun cu procurorii PCCOCS

Urmare a documentării activității ilegale a unei întreprinderi pe parcursului anului 2023, ofițerii Direcției „Centru” a INI de comun cu procurorii PCCOCS, au contracarat tentativa de contrabandă cu masă lemnoasă de circa 700.000 lei.

Aceasta era destinată exportului ilegal spre Bulgaria și Polonia, iar urmare a documentării au fost supuși investigațiilor doi bărbați. În cadrul dosarului penal investigat de ofițerii INI în comun cu procurorii, este vizată și compania celor doi bărbați cu rol de fondator și cofondator ai acesteia, astfel încât și asupra acesteia ar putea fi aplicată pedeapsa, prin hotărâre judecătorească.

Faptele au avut loc din 2021 până-n vara lui 2023, atunci când la punctul de trecere a frontierei din Giurgiulești, oamenii legii au depistat un volum de cherestea (materie primă din stejar protejat de stat folosită și în construcție) de circa 700.000 lei, exportul căreia este interzis prin lege.

Pentru tentativa de contrabandă aceștia riscă pedeapsa cu închisoarea de la 4 la 10 ani, iar compania riscă să fie amendată cu o sumă între 400.000 lei - 600.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Ulterior acelei capturi de contrabandă eșuată cu cherestea, oamenii legii au întreprins sub 30 de percheziții. Prin urmare, au fost depistate alte loturi de masă lemnoasă de peste 12.000.000 lei, prezumtiv destinată și ea exportului ilegal.

Urmare a investigațiilor, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a sesizat Guvernul, precum și alte organe abilitate, inclusiv cele vamale, în vederea contracarării unor astfel de încercări de eludare a legii, prin fraudarea actelor vamale și exportul ilegal al masei lemnoase. Astfel, prin cercetarea penală de comun cu ofițerii de investigație și trimiterea în judecată de procurorii PCCOCS spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au fost prevenite și alte defrișări ilegale din fondul ariilor naturale protejate de stat a arborilor de specie tare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău