Tentativa de continuare a negocierilor în problema transnistreană, în formatul 5+2, a EȘUAT

  • 13 Octombrie 2016 21:24
Tentativa de continuare a negocierilor în problema transnistreană, în formatul 5+2, a EȘUAT

Chișinăul și Tiraspolul nu reușesc să convină în privința unei noi runde de negocieri în formatul 5+2. Tiraspolul acuză Chișinăul că ar bloca reluarea discuțiilor, în timp ce Chișinăul susține că nu există teme asupra cărora să se fi convenit pentru negocieri.

Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului la negocierile în problema transnistreană, Gheorghe Bălan și Vitali Ignatiev, s-au întâlnit joi, 13 octombrie, la sediul Misiunii OSCE din Republica Moldova, pentru a discuta perspectiva organizării unei noi reuniuni în formatul 5+2.

Vitali Ignatiev a acuzat Chișinăul că blochează reluarea negocierilor.

„Cu regret, discuțiile au intrat în impas, stagnează. Și asta din cauza poziției unilaterale a Chișinăului în ceea ce ține de comerțul cu carburanți, dar și îngrădirii în continuare a libertății de circulație a autoturismelor înmatriculate în partea stângă a Nistrului, în special a celor ce transportă încărcături periculoase. Au fost impuse noi condiționalități. Pot să concluzionez că situația a degradat”, a constatat Vitali Ignatiev.  

Pe de altă parte șeful biroului pentru reintegrare al Republicii Moldova, Gheorghe Bălan a explicat că pentru o întrunire în formatul 5+2 este nevoie ca părțile să convină mai întâi în privința unor documente care să poată fi discutate și semnate.

„Noi suntem deschiși pentru astfel de întrevederi, dar pentru a avea o astfel de întrevedere este nevoie de avea careva material pregătit, care poate fi prelucrat și definitivat în cadrul respectivei reuniuni, să fie întâlnirea cu substanță, nu doar de dragul întâlnirilor”, a declarat Gheorghe Bălan.

Printre alte teme discutate în cadrul întrevederii, care a durat mai bine de două ore, au fost situația școlilor cu predare în grafia latină din stânga Nistrului și terenurile agricole din raionul Dubăsari.

Amintim că la ultima rundă de negocieri care s-a desfășurat la începutul lunii iunie a.c., după o pauză de doi ani, a fost semnat așa-numitul ”protocol de la Berlin”. Prin semnarea acestuia, Chișinăul și Tiraspolul și-au asumat angajamentul să continue și să amplifice negocierile pe mai multe probleme cum ar fi plăcuțele cu numerele de înmatriculare a autovehiculelor, telecomunicațiile, dosarele penale și altele.

Mai mult experți au atenționat atunci că autoritățile de la Chișinău ar fi fost forțate să semneze acel protocol.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:1,03 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău