Tensiunile din Donețk și Lugansk sunt o încercare a Rusiei de a atrage Ucraina într-o acțiune militară, opinii

  • 19 Februarie 2022 10:13
Tensiunile din Donețk și Lugansk sunt o încercare a Rusiei de a atrage Ucraina într-o acțiune militară, opinii

Tensionarea situației în regiunile separatiste Donețk și Lungansk reprezintă o escaladare a conflictului dintre Rusia și Ucraina și s-ar putea transforma în orice moment într-un război în sens clasic. Opiniile aparțin unor comentatori politici de la Chișinău, potrivit cărora concentrarea unui contingent militar impunător la granița ucraineană reduce tot mai mult șansele unei soluționări pașnice a conflictului. În același timp, unii politologi consideră că miza Federației Ruse nu este declanșarea unui război, ci îngenuncherea economică a Ucrainei, notează IPN.

Unii comentatori politici de la Chișinău spun că acțiunile Moscovei din ultima perioadă demonstrează că metoda dialogului și a diplomației este aproape de eșec, iar izbucnirea unui război, în sensul clasic al cuvântului, este un scenariu care prinde contur. Criza ruso-ucraineană a început să ia proporții în ultimele două zile în care s-a atestat o intensificare a violențelor în regiunile separatiste Donețk și Lugansk.

„Contingentul de forțe acumulat de Federația Rusă, extrem de costisitor, este o forță de șoc, nu este structurat pentru o structură clasică ordinară. Aceste cheltuieli enorme de sute de milioane de dolari au fost folosite pentru a pregăti această forță de șoc, iar rolul acestui contingent are o logică doar dacă este folosit pentru destinația directă. Mai devreme sau mai târziu această forță se va manifesta. Această tensionare în regiunile Lugansk și Donețk este o încercare de a atrage forțele armate ale Ucrainei într-o acțiune mai mare”, a spus comentatorul politic Viorel Cibotaru în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Federația Rusă a încercuit Ucraina, o hărțuiește în mod direct. Vedem diferite modalități de a ține Ucraina sub presiune, această situație va erupe la un moment dat. Să aduni acest contingent masiv la hotarele Ucrainei, să ții toată opinia publică internațională sub presiune, să porți negocieri interminabile și, la final, să te retragi fără a obține ceva, pare puțin credibil”, a spus comentatorul politic, Ion Tăbârță.

În același timp, politologul Victor Juc spune că Ucraina este folosită de Rusia drept instrument de manevră în reglările de conturi cu Occidentul. Miza Kremlinului fiind de a devasta economic Ucraina și de a obține o recunoaștere a partajării sferelor de influență.

„Ucraina este foarte vulnerabilă în acest moment. Practic, din toate părțile poate fi atacată. Eu consider că probabilitatea ca Federația Rusă să atace Ucraina în mod direct, militar este una redusă. Presiunile se pun pe Ucraina prin alte mijloace. Fiind vorba de elemente de tip hibrid, oamenii de afaceri pleacă, oamenii de afaceri nu mai investesc, sediile reprezentanțelor diplomatice sunt mutate, turismul este stopat, zborurile au fost sistate”, a spus Victor Juc.

Ieri, liderii separatiști din Donețk și Lugansk au anunțat începerea evacuării populației civile către Rusia, de teama unei invazii a armatei ucrainene, intenții negate de autoritățile de la Kiev. În același timp, președintele rus, Vladimir Putin a acuzat guvernul ucrainean că nu pune în aplicare acordurile de pace de la Minsk, care prevăd acordarea unui statut special pentru Donbas, și a îndemnat Kievul să negocieze direct cu separatiștii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău