Tensiuni la granița dintre China și India. Beijingul acuză trupele indiene că au tras focuri "provocatoare" spre soldații care patrulau

  • 08 Septembrie 2020 12:48
Tensiuni la granița dintre China și India. Beijingul acuză trupele indiene că au tras focuri

Tensiunea este în creștere la granița dintre China și India. Chinezii spun că indienii au tras focuri provocatoare și că au traversat ilegal frontiera din regiunea montană Shenpao, scrie Digi24.ro

Dacă informația va fi confirmată, este pentru prima dată în ultimii 45 de ani când s-au tras focuri de armă în zonă, încălcându-se astfel un acord de restricționare a utilizării armelor de foc.

China acuză trupele indiene că au traversat ilegal frontieră disputată și au tras focuri "provocatoare" asupra soldaților care patrulauGărzile chineze au fost "forțate să ia măsuri", a spus un purtător de cuvânt al armatei, deși nu este clar care au fost acestea, relatează BBC.  

Relațiile dintre cel două țări s-au deteriorat constant în ultimele luni. Potrivit presei chineze de stat Global Times, trupele indiene „au trecut ilegal Linia de Control Actual (ALC) în regiunea montană Shenpao, lângă malul sudic al lacului Pangong Tso”.

Măsura Indiei "a încălcat grav acordurile conexe încheiate de ambele părți, a stârnit tensiuni în regiune ... și are o natură foarte ticăloasă", a spus colonelul senior Zhang Shuili, purtător de cuvânt al Poporului Armata de Eliberare. Purtătorul de cuvânt al PLA a cerut, de asemenea, părții indiene "să oprească imediat mișcările periculoase, să retragă personalul care a traversat LAC ... și să pedepsească personalul care a tras focul provocator”.

Autoritățile indiene nu au răspuns acuzațiilor formulate de chinezi, scrie Mediafax.

Un acord semnat în 1996 de ambele țări interzice utilizarea armelor și a explozivilor pe Linia de Control, așa cum este cunoscută granița în litigiu. Acuzațiile vin la doar o zi după ce armata Indiei i-a alertat pe oficialii chinezi despre rapoarte conform cărora că cinci civili indieni au fost răpiți de trupele chineze dintr-o zonă din apropierea frontierei.

Tensiunile au crescut în iunie, când 20 de soldați indieni au fost uciși într-o luptă violentă cu forțele chineze. Atunci nu au fost folosite arme de foc.

În august, India a acuzat China că a provocat tensiuni militare la frontieră de două ori în decurs de o săptămână. Ambele acuzații au fost respinse de China, care a spus că starea de tensiune a fost „în întregime” vina Indiei.

Linia de control este slab delimitată. Prezența râurilor, a lacurilor și a zăpezii duce la interpretări diferite. Rundele de discuții din ultimele trei decenii nu au reușit să rezolve disputele la frontieră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sun
-2
Mon
-1
Tue
-2
Wed
-1
Thu
-1
Arhivă Radio Chișinău