Tensiuni între SUA și Iran: UE îl invită pe șeful diplomației iraniene la Bruxelles

  • 05 Ianuarie 2020 15:16
Tensiuni între SUA și Iran: UE îl invită pe șeful diplomației iraniene la Bruxelles

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, l-a invitat la Bruxelles pe ministrul iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, anunță duminică un comunicat al UE, care cere din nou o "dezescaladare" a tensiunilor în Orientul Mijlociu, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă a informat despre această invitație, fără a preciza data, într-un comunicat în care detaliază convorbirea telefonică pe care a avut-o în acest weekend cu Zarif și despre care menționase deja sâmbătă seara într-un mesaj pe Twitter.

Borrell și Zarif au evocat "importanța menținerii acordului de la Viena asupra programului nuclear iranian (JCPoA) care rămâne crucial pentru securtatea mondială".

Șeful diplomației europene "a confirmat că este hotărât să continue să-și joace pe deplin rolul de coordonator și să mențină unitatea participanților rămași pentru a sprijini acordul și deplina sa aplicare de către toate părțile".

Încheiat în 2015, acordul de la Viena cu privire la programul nuclear iranian riscă să eșueze după retragerea SUA în 2018 și reintroducerea sancțiunilor americane care au aruncat economia iraniană într-o recesiune severă.

Acest acord, negociat între Iran și Grupul '5+1' (cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate - , SUA, Franța, Marea Britanie, China și Rusia plus Germania) oferea o relaxare a sancțiunilor ONU împotriva Teheranului, care s-a angajat în schimb să garanteze natura exclusiv civilă a programului său nuclear.

Parisul a invitat sâmbătă Iranul să mențină acordul de la Viena în pofida uciderii în Irak a generalului iranian Soleimani într-un raid american și în ajunul unui posibil anunț de către Teheran al unor măsuri de relansare a programului său nuclear.

Dar moartea vineri la Bagdad într-un atac al unei drone americane al șefului Forței Qods a Gardienilor Revoluției, responsabilă de operațiuni externe ale Iranului, a torpilat toate șansele de salvare a acestui acord, potrivit opiniei a numeroși experți.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău