Tensiune în strâmtoarea Taiwan, în așteptarea lui Pelosi. China a ridicat avioane de luptă, SUA au trimis patru nave de război

  • 02 August 2022 14:54
Tensiune în strâmtoarea Taiwan, în așteptarea lui Pelosi. China a ridicat avioane de luptă, SUA au trimis patru nave de război

Avioane de luptă chineze au zburat marți aproape de așa-numita „linie mediană” care separă strâmtoarea Taiwan. Pe lângă avioanele de luptă, Beijingul a trimis mai multe nave militare în apropiere de linia de demarcație neoficială dintre China și Taiwan, o acțiune neobișnuită și considerată „extrem de provocatoare”, în ziua în care este așteptată o vizită în regiune a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, conform surselor citate de Reuters.

„Statele Unite vor fi cu siguranță responsabile (pentru consecințe) și vor trebui să plătească prețul pentru atacul lor asupra suveranității și securității Chinei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomatiei chineze, Hua Chunying, potrivit AFP.

SUA au trimis patru nave de război la est de Taiwan

Patru nave de război americane, inclusiv un portavion, au fost poziționate în apele de la est de Taiwan în desfășurari „de rutină”, înaintea unei vizite așteptate a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Confirmarea desfășurărilor vine pe măsură ce apar semne de activitate militară de ambele maluri ale strâmtorii Taiwan înaintea vizitei lui Pelosi.

Un oficial al marinei americane a declarat pentru Reuters că „deși sunt capabile să răspundă la orice provocare, desfășurarea de nave este normală, de rutină”.

Printre navele de război americane se află și portavionul USS Ronald Regan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău