Tendința de înmatriculare la specialitățile pedagogice cu profil exact este în descreștere, rector
-
21 Ianuarie 2023 15:23
În Republica Moldova se atestă lipsă de profesori care să predea materii de profil real. Puținii specialiști care au rămas în sistem sunt de vârstă pensionară, iar tinerii nu sunt interesați să devină profesori de matematică, fizică sau chimie. Rectorul Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagră, a confirmat că tendința de înmatriculare la specialitățile pedagogice cu profil exact este în descrește, transmite IPN.
Alexandra Barbăneagră a spus că anul trecut au fost în jur de 93 de absolvenți la biologie, matematică-informatică și fizică-informatică. La fără frecvență au absolvit aceste programe 110 persoane, la biologie-chimie – 170 și la științe reale-științe ale naturii – 93.
Doar 40% dintre absolvenți s-au angajat în câmpul muncii. „La frecvență redusă vin mai mulți pentru că sunt după colegiu, unii deja au studii superioare, activează în câmpul muncii. Tendința, spre regret, este de descreștere la aceste specialități. Sunt în jur de 8-10 persoane în grupă. Universitatea încearcă să facă unele schimbări în aceste programe, dar ele nu sunt în top, nu-i atrag pe tineri”, spune managera universității pedagogice.
Rectorul USM, Igor Șarov, a precizat pentru Europa Liberă că majoritatea savanților sunt la vârsta pensionară, iar tinerii nu vin în știință. De aceea, există necesitatea de a găsi soluții pentru stimularea formării profesorilor de matematică fizică, chimie.
Și în acest an de studii, lipsa profesorilor în școlile din Republica Moldova este suplinită de pensionari. Numărul de posturi vacante în instituțiile de învățământ, anunțate în septembrie 2022, era de 2 161, cu aproape 200 mai mult decât în anul precedent. Criza de cadre se resimte cel mai mult în raioanele Ungheni, Hâncești, Nisporeni, Călărași și Ialoveni.