Temperaturi record, în iunie, în Siberia, anunță UE

  • 07 Iulie 2020 11:17
Temperaturi record, în iunie, în Siberia, anunță UE

Temperaturile din Siberia au ajuns la o medie record pentru luna iunie, pe fondul unui val de căldură care alimentează unele dintre cele mai grave incendii de vegetație care au avut loc vreodată în regiune, au arătat datele publicate marți de Uniunea Europeană.

Temperaturile globale din luna iunie au depășit recordul din 2019, iar în Siberia, la Cercul Arctic, s-a înregistrat un nivel "excepțional de căldură", potrivit programului Copernicus, al UE. Această creștere se încadrează într-un curent pe care oamenii de știință îl numesc "strigătul de ajutor". Temperaturile medii din regiune au fost cu mai mult de 5 grade Celsius peste cele normale și cu mai mult de un grad mai mari decât în cele două cele mai calde luni iunie anterioare, din 2018 și 2019, potrivit datelor.

"Este îngrijorător că zona arctică se încălzește mai repede decât restul planetei", a afirmat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Modificări Climatice. Agenția forestieră rusă a afirmat că, până la data de 6 iulie, 246 de incendii acopereau 140.073 hectare și că în șapte regiuni a fost declarată stare de urgență. Televiziunea rusă de stat a prezentat săptămâna aceasta avioane care aruncau apă lângă imense coloane de fum alb. Copernicus a afirmat că incendiile au depășit numărul record de focuri înregistrat în regiune în aceeași lună a anului trecut.

"Temperturile mai mari și suprafețele mai uscate oferă condițiile ideale pentru ca aceste incendii să se aprindă și să persiste atâta timp în zonă", a declarat Mark Parrington, cercetător la Copernicus. Emisiile de dioxid de carbon provocate de incendiile din regiune în luna iunie au fost estimate la 59 de megatone, comparativ cu 53 de megatone înregistrate în urmă cu un an, a declarat UE.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău