Temerile legate de un accident nuclear la Zaporojie cresc din nou. Experții AIEA spun că aud bombardamente în fiecare zi

  • 22 Aprilie 2023 16:30
Temerile legate de un accident nuclear la Zaporojie cresc din nou. Experții AIEA spun că aud bombardamente în fiecare zi

Intensificarea ostilităților în jurul centralei nucleare din Zaporojie crește din nou amenințarea unei catastrofe nucleare, avertizează șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU. Potrivit lui Grossi, în ultima săptămână, experții AIEA au auzit bombardamente aproape în fiecare zi, iar odată chiar li s-a recomandat să coboare într-un adăpost antiaerian, scrie digi24.ro.

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Nucleară (AIEA), Rafael Grossi, a declarat, vineri, că a văzut cu ochii proprii „indicii clare de pregătiri militare” în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa atunci când a vizitat-o în urmă cu trei săptămâni.

„De atunci, experții noștri care staționează în uzină au semnalat frecvent faptul că au auzit detonări, uneori sugerând un bombardament intens nu departe de centrală. Sunt profund îngrijorat de situația de la uzină”, a declarat Grossi, vineri, într-un comunicat publicat pe pagina oficială a AIEA, conform Agerpres.

Temerile legate de un accident nuclear au crescut, în contextul așteptatei contraofensive militare a Ucrainei pentru recucerirea teritoriilor ocupate de forțele ruse. Regiunea Zaporojie este considerată un posibil punct fierbinte în contraatacul armatei ucrainene.

Centrala cu șase reactoare, ocupată de forțele ruse din martie 2022, nu trebuie să fie folosită ca bază de lansare a unor atacuri și nici nu ar trebui să ajungă sub tirul focului, a declarat Grossi, pledând din nou pentru măsuri sporite de protecție a sitului sensibil. El a spus că va continua să negocieze atât cu rușii, cât și cu ucrainenii în această privință.

Vara trecută, bombardamentele regulate din zona centralei au dus la unele probleme de alimentare externă. Generatoarele diesel au fost folosite pentru nevoile proprii, „o ultima linie de apărare pentru a preveni o topire a combustibilului din reactor”.

Din motive de siguranță, centrala a fost oprită anul trecut, fiind transferată la o „stare rece”. Dar aceasta nu elimină pericolul unui accident, avertizează AIEA cu sediul la Viena.

Situația de la Zaporojie „continuă să se deterioreze”

 

Șeful AIEA a amintit că centrala din Zaporojie se bazează acum pe o singură linie electrică cu o capacitate de 750 de kilovolți pentru răcirea reactoarelor și asigurarea funcționării altor sisteme de siguranță. Înainte de război, uzina avea patru astfel de linii, spune Grossi.

Ministerul ucrainean al energiei declarase pe 18 aprilie că situația de la centrala Zaporojie continuă să se deterioreze, în special în ceea ce privește funcționarea tehnică a uzinei.

Potrivit estimărilor agenției nucleare ucrainene Energoatom, daunele aduse companiei din cauza distrugerilor au ajuns la 32 de miliarde de hrivne, fiind vorba de proprietatea și infrastructura centralei de la Zaporojie ocupată de trupele ruse și de alte unități separate.

De asemenea, la centrala nucleară din Zaporojie se află „tehnologie secretă americană”, iar SUA a avertizat Rusia să nu se atingă de ea.

Viktor Orban care pune sub semnul întrebării aderarea la NATO a Ucrainei

 

Prim-ministrul guvernului Ungariei, Viktor Orban, a reacționat, vineri, la afirmațiile șefului NATO, Jens Stoltenberg, care a spus că toți aliații sunt de acord că Ucraina va deveni o parte a Alianței la un moment dat și că locul Ucrainei este în NATO.

Orban a scris un mesaj de un singur cuvânt pe Twitter, alături de un articol cu declarația lui Stoltenberg. „Ce?!”, a exclamat premierul ungar, punând la îndoială din nou posibilitatea aderării Ucrainei și negând afirmația lui Stoltenberg, conform căreia „toți aliații sunt de acord cu aderarea Ucrainei la un moment dat”.

Guvernul Ungariei este cel mai pro-rus din UE și NATO și ia frecvent decizii în favoarea regimului criminal de la Kremlin. Șeful diplomației ungare face, de asemenea, vizite frecvente la Moscova pentru a discuta cu Lavrov și cu alți oficiali ruși.

Stoltenberg a spus, joi, aflat într-o vizită la Kiev, că „viitorul Ucrainei este în NATO” și că subiectul va fi prioritar pe ordinea de zi la summitul din iulie, de la Vilnius. Ucraina a accentuat, în ultima perioadă, solicitările pentru o aderare mai rapidă a sa la Alianța Nord-Atlantică, argumentând că situația de război a făcut din armata ucraineană una dintre cele mai pregătite forțe să participe la efortul de securitate comună al NATO.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău