Temeri privind o posibilă criză de sănătate publică în Ucraina. Rezerve limitate de medicamente pentru bolnavii cronici

  • 01 Martie 2022 14:14
Temeri privind o posibilă criză de sănătate publică în Ucraina. Rezerve limitate de medicamente pentru bolnavii cronici

Proviziile medicale vitale sunt aproape epuizate în Ucraina, iar autoritățile au fost nevoite să oprească eforturile urgente de a eradica un focar de poliomielită după invazia Rusiei, au anunțat experți în sănătate.

Nevoile medicale sunt deja acute, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat duminică că rezervele de oxigen sunt aproape pe sfârșite.

Temerile cu privire la o criză de sănătate publică cresc în condițiile în care oamenii își părăsesc casele, serviciile de sănătate sunt întrerupte, iar proviziile medicale nu reușesc să ajungă în Ucraina, lovită și ea de pandemia de COVID-19, scrie Agerpres, preluând Reuters.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a declarat luni că eforturile de imunizare și de control ale focarelor de poliomielită au fost suspendate în Ucraina din cauza luptelor. Potrivit OMS, campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 au fost și ele întrerupte în multe zone ale țării.

În octombrie anul trecut, Ucraina a raportat primul caz de poliomielită din Europa în ultimii cinci ani - un bebeluș de 17 luni care era paralizat -, iar un alt caz, care implica paralizie, a fost descoperit în ianuarie.

Alți 19 copii au fost identificați cu o formă de poliomielită derivată din vaccin, însă fără simptome de paralizie.

O campanie națională de imunizare împotriva poliomielitei care vizează 100.000 de copii încă neprotejați a început pe 1 februarie în Ucraina, însă a fost oprită după începerea luptelor iar autoritățile sanitare au acordat prioritate îngrijirilor de urgență.

Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că lipsa de electricitate din unele zone a afectat siguranța stocurilor de vaccin.

„OMS lucrează pentru a dezvolta urgent planuri de urgență pentru a sprijini Ucraina și a preveni răspândirea în continuare a poliomielitei din cauza izbucnirii conflictului”, a adăugat Jasarevic.

Rezerve limitate de medicamente

Programul Comun al ONU privind HIV/SIDA a declarat că au mai rămas stocuri de medicamente pentru mai puțin de o lună pentru pacienții cu HIV din Ucraina.

„Persoanele cu HIV care trăiesc în Ucraina mai dispun de terapie antiretrovirală doar pentru câteva săptămâni și, în lipsa unui acces neîntrerupt la aceste medicamente, viețile lor sunt în pericol”, a declarat directorul executiv al UNAIDS, Winnie Byanyima.

În Ucraina trăiau, înainte de invazia rusă, 250.000 de persoane cu HIV, al doilea cel mai mare număr din Europa, după Rusia.

În țară există, de asemenea, un număr mare de persoane cu tuberculoză, fiind înregistrate una dintre cele mai mari rate de tuberculoză rezistentă la medicamente din lume. Anual, în Ucraina sunt raportate circa 30.000 de cazuri noi de tuberculoză.

Guvernul Ucrainei și Parteneriatul Stop TB, o inițiativă internațională, au anunțat luni că toate clinicile TBC din țară erau încă deschise, însă pacienților li s-a oferit o cantitate suficientă de medicamente pentru o lună pentru a o lua cu ei în cazul în care situația se înrăutățește sau este periculos să ajungă la clinică.

Sunt disponibile suficiente tratamente pentru pacienții înregistrați și pentru posibilii viitori pacienți până la sfârșitul anului 2022, a anunțat organizația Stop TB, adăugând că lucrează cu OMS pentru potențiale comenzi de urgență pentru țările vecine.

COVID-19 reprezintă, de asemenea, încă un motiv de îngrijorare, cu doar una din trei persoane complet vaccinate împotriva bolii. Cazurile zilnice au atins un vârf de aproximativ 40.000 în luna februarie, însă se raportase o scădere a acestora înainte de a se opri recenzarea după invazia Rusiei.

Organizația de ajutor umanitar Project HOPE a anunțat luni că farmaciile din toate orașele atacate din Ucraina au raportat că rămân fără provizii medicale.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău