Temelia gardului de la Parlament, care va limita accesul la clădire din trei părți, costă 393 de mii de lei (ZDG)

  • 17 Mai 13:23
Temelia gardului de la Parlament, care va limita accesul la clădire din trei părți, costă 393 de mii de lei (ZDG)

Parlamentul a cheltuit 393 de mii de lei pentru a construi fundamentul unui gard cu o înălțime de 2,5 metri care urmează să limiteze accesul la clădire din trei părți. În pofida investiției, recent, muncitorii au început să demoleze parțial fundamentul proaspăt ridicat.

Motivul s-a dovedit a fi proiectarea defectuasă a spațiului de parcaree a automobilelor parlamentarilor. Respectiv, 25,2 metri de fundament a fost demontat pentru a asigura accesul în parcare, a instala poartă, gheretă pentru pază, sistem de acces-control și a camere de supraveghere video. Detaliile se găsesc într-un răspuns al Ministerului Economiei și Infrastructurii drept răspuns la o solicitare la subiect formulată de deputată liberală Alina Zotea. În total, din 2016 până în prezent, statul a plătit cu peste 133 de milioane de lei compania Glorinal Imobil SRL pentru finalizarea lucrărilor de amenajare interioară a nivelelor S,1-3 și amenajarea teritoriului adiacent Parlamentului.

Construcția fundamentului pentru gardul care va avea 2,5 metri în înălțime a început în toamna anului trecut. Tot atunci, Ministerul Economiei și Infrastructurii a anunțat că îngrădirea Legislativului face parte din proiectul de reconstrucție a clădirii după evenimentele din aprilie 2009.

Recent, o parte din fundament a început a fi demolată, iar într-un răspuns pentru deputata Alina Zotea, Ministerul Economiei și Infrastructurii a precizat că spațiul pentru parcarea automobilelor parlamentarilor este insuficient, de aceea s-a propus amenajarea mai multor locuri de parcare pe teritoriul adiacent clădirii, fapt care a generat schimbarea documentație de proiect și demontarea a 25,2 metri din construcție.

Deputata a făcut public răspunsul cu următorul comentariu:  „Cele mai scumpe parcări din R. Moldova sunt pentru deputați!”.

„Deci din #incompetență, au fost cheltuți aproape 400 000 lei din bugetul țării, adică din banii cetățenilor. Va răspunde cineva pentru irosirea a 400 000 lei sau tot vor fi puși pe seama cetățenilor așa cum a fost pus și miliardul furat…???”, s-a întrebat parlamentara, fără a preciza ce acțiuni va întreprinde pentru responsabilizarea persoanelor care au admis utilizarea defectuoasă a banilor.

Parlamentul R. Moldova este, la propriu, cel mai „scump” edificiu al țării. Ceea ce deputații numesc condiții minime de activitate, de fapt, reprezintă un lux pe care guvernarea și-l permite, chiar dacă deficitul bugetar pentru anul curent, asemeni situației de anul trecut, este estimat la peste patru miliarde de lei, iar povara miliardului de dolari, furat din cele trei bănci, este pusă pe umerii cetățenilor. Repararea clădirii Legislativului, devastată în timpul acțiunilor de protest din 7 aprilie 2009, a costat bugetul public, potrivit cifrelor din Registrul de Stat al Achizițiilor Publice, circa 400 de milioane de lei.

Sursa: ziarul de gardă

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
29 °C
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,6 m/s
Joi
25 °C
Vin
26 °C
Sâm
25 °C
Dum
25 °C
Lun
25 °C

Curs oficial BNM 15 August 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 18.9254 0.1311
USD 16.5932 0.0773
RON 4.0633 0.0296
UAH 0.6050 0.0009
RUB 0.2485 0.0062
Arhivă Radio Chișinău